Društvo

Onlajn pijaca domaćih proizvoda - do kvaliteta uz par klikova na Fejsbuku

Autor Miljana Dašić

Kriza nastala zbog pandemije korona virusa već ostavlja posljedice na ekonomiju i na ovom polju nas tek očekuju problemi

Izvor: Guliver/Getty images, KucherAV/iStockphoto

Kako bi se spriječio ekonomski fijasko koji viri iza pandemije, insistira se na kupovini domaćih proizvoda kao jednoj od mjera koje bi održale domaću privredu.

Crna Gora ne može da se pohvali realnom domaćom proizvodnjom, ali je broj malih privrednih domaćinstava veliki i o potrebnom osnaživanju ovog sektora govorilo se i prije krize na čijem smo početku.

Iako već neko vrijeme postoje projekti Privredne komore Crne Gore (PKCG) "Dobro iz Crne Gore" i "Dobro. Bolje. Domaće", čini se da oni nisu mnogo doprinijeli usmjeravanju domaćih potrošača na proizvode iz Crne Gore, već su više usmjerene na turističku ponudu, sektor koji, bar ove sezone, ne obećava mnogo.

Građani mijenjaju kupovne navike

Istraživanje o preferencijama crnogorskih potrošača koje je sprovela PKCG pokazalo je građani intenzivnije kupuju domaće proizvode ukoliko oni imaju povoljnije cijene od proizvoda iz drugih zemalja, lako se mogu naći u trgovini gdje obično kupuju, imaju sertifikate kvaliteta, imaju prepoznatljivu oznaku da su iz Crne Gore, više su reklamirani, imaju bolji dizajn. Međutim, oko dvije trećine ispitanika oslanja se na kupovinu u supermarketima, a nastala kriza zbog korona virusa na neki način je, zbog karantina, usmjerila potrošače na mala preduzetništva, gdje bi se mogli zadržati ako kod prodavac zadovolji njihove kriterijume

Sa druge strane, virtuelni svijet na koji smo se oslonili tokom mjera za suzbijanje pandemije mogao bi znatno da poboljša uslove domaće proizvodnje.

Kako bi se podstakla kupovina domaćih proizvoda, na Fejsbuku je napravljena volonterska grupa "Kupujmo domaće! - podržimo male proizvođače hrane u Crnoj Gori", koja je za vrlo kratko vrijeme sakupila veliki broj članova i trenutno broji preko 25 hiljada.

"Grupa je čisto volonterskog karaktera, društveno-korisna akcija i administratori grupe rade dobrovoljno i u okviru svojih mogućnosti. Pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže i zajedno ostvarimo jedan plemenit projekat za dobro svih", navodi se u informacijama.

Grupa je namijenjena ponudi i potražnji domaćih proizvoda sa teritorije cijele Crne Gore, a na ovaj način lakše je i proizvođačima da izlože ono što prodaju i potrošačima da pronađu ono što žele da kupe.

Asortiman koji se traži i nudi posredstvom grupe je širok, a uglavnom je riječ o prehrambenim proizvodima - voću, prehrambenim proizvodima od voća, povrću, mesu i mesnim proizvodima, mlijeku i mliječnim proizvodima, medu i prehrambenim pčelinjim proizvodima, sokovima i napicima (alkoholni i bezalkoholni), ribi i morskim plodovima, prodaju se i jaja, čajevi i ljekovita bilja, začini, pečurke, žitarice, ulje. 

Ono što pozitivno iznenađuje je da se većina ovih proizvoda može naći u skoro svakoj opštini u Crnoj Gori, a brojni proizvođači dostavljaju svoju robu.

Promocije su u ovoj grupi besplatne i cilj osnivača grupe nije nikakav profit i zarada već samo podrška lokalnim proizvođačima uslijed nastale situacije.

"Kako bi grupa proradila u ovom smjeru pozvani ste svi da doprinesete na način što ćete informisati neke lokalne proizvodjače koje poznajete da se pridruže grupi i iskoriste je za prodaju svojih proizvoda. Takođe, možete i sami da promovišete nekog proizvođača kojeg poznajete/ imate iskustva sa kupovinom njegovih proizvoda i date članovima grupe više informacija kako i gdje i šta mogu da naruče/kupe. Nakon svoje kupovine, molim vas da podijelite iskustvo što detaljnije i iznesete pohvale/kritike kako bi doprinijeli filtriranju kvaliteta ponude", istakli su administratori grupe.