Društvo

Higijenski paketi za romske i egipćanske porodice

Autor mondo.me Izvor MINA

UNICEF i Crveni krst (CKCG), na osnovu zajedničke inicijatve, podijeliće higijenske pakete i pelene romskim i egipćanskim porodicama u Nikšiću i drugim gradovoma Crne Gore.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

zajedničkom saopštenju UNICEF-a i CKCG navodi se da su za romske i egipćanske roditelje higijenski paketi za vrijeme pandemije COVID-a-19 neophodni.

"Iako je kriza sa koronavirusom pogodila cjelokupno društvo, u najtežem položaju su oni koji su i prije krize bili na društvenim marginama", navodi se u saopštenju.

Vršilac dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mihaela Bauer rekla je da sva djeca imaju jednaka prava, ali ne i mogućnosti da ih ostvare.

“Tokom krize, lako se dešava da najugroženija djeca budu zapostavljena. Upravo je podrška najugroženijoj djeci i porodicama prioritet UNICEF-a”, navela je Bauer.

Majka dvije bebe Leona Siništaj iz Nikšića kazala je da su djeci pelene prijeko potrebne.

“Teško se snalazim u ovoj situaciji i pomoć UNICEF-a mi dosta znači,” navela je Siništaj.

Majka iz Nikšića Suzana Ejvaz navela je da je zbog virusa higijena najvažnija, jer djeca trebaju da peru ruke.

Goran Damjanović, iz Opštinske organizacije Crvenog krsta u Nikšiću, kazao je da je romska i egipćanska populacija jedna od najranjivijih grupa i u redovnim, a posebno u vanrednim okolnostima, i da je zato UNICEF-ova pomoć od izuzetnog značaja.

“Saradnja opštinske organizacije Crvenog krsta sa UNICEF-om je dugogodišnja i uvijek plodonosna, a u ovim teškim vremenima najbolje se vidi koliko je ta saradnja i djelotvorna”, rekao je Damjanović.

On je dodao da je CKCG i ranije pomagao romskim i egipćanskim porodicama na različite načine, od nabavke školskog materijala, mobilnih telefona, hrane, higijenskih sredstava, pa do brige o njihovom zdravlju.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, pored sredstava za higijenu i pelene, svaki paket sadrži i letke o prevenciji širenja koronavirusa na crnogorskom, albanskom i romskom jeziku, kao i brošuru o načinima na koji djeca mogu da zaštite svoja prava u slučaju njihovog kršenja.

Navodi se da je podjela prve isporuke od dvije hiljade higijenskih paketa i pelena za romske i egipćanske porodice širom zemlje u toku.

"Na taj način, UNICEF i CKCG podržavaju Crnu Goru da joj zaštita svakog djeteta bude prioritet i tokom pandemije COVID-a-19", kaže se u saopštenju.