Društvo

U Crnoj Gori se već 23 godine rađa više dječaka!

Autor mondo.me Izvor RTCG

U Crnoj Gori ne jenjava negativan trend prenatalnog odabira pola i favorizovanje dječaka u odnosu na djevojčice, izjavila je za Portal RTCG izvršna direktorice Centra za ženska prava Maja Raičević.

Izvor: MONDO/Mario Milojević

Već 23 godine u Crnoj Gori rađa se više dječaka nego djevojčica, a i u posljenje tri godine rađalo se 109 dječaka na 100 djevojčica što i dalje pokazuje visoko odstupanje od prirodnog odnosa novorođene muške i ženske djece (koji iznosi od 102 – 104 dječaka na 100 djevojčica).

Ni kampanja “Neželjena”, koja je prije dvije i po godine ima veliki odjek u javnosti nije dala rezultate, jer posljednji podaci Monstata, kažu da je i lani rođen 331 dječak više, navodi RTCG.

Krajem 2017. Centar za ženska prava pokrenuo je kampanju “Neželjena”, kojom su nastojali da osvijetle problem i podstaknu javni dijalog o uzrocima te pojave, ali i da, kako kaže Raičević, podstaknu Vladu Crne Gore da počne da radi na rješavanju tog složenog i duboko ukorijenjenog problema, čije se posljedice već osjećaju.

U Crnoj Gori u 2019. godini rođeno je 7.223 živorođene djece, 3.777 ili 52,3 odsto su dječaci, a 3.446 ili 47,7 odsto su djevojčice, pokazuju podaci Monstata.

Statistika kaže da je 2018. rođen 3.771 dječak i 3.493 djevojčice. I godinu ranije među 7.432 živorođene djece, 3.873 bili su dječaci.

Raičević kaže da je kampanja “Neželjena” imala odličan odziv, ali da je u pitanju volonterska inicijativa , pokrenuta bez ikakvih fondova i zahvaljujući besplatnoj podršci marketinške agencije Mac Cann.

Za promjenu svijesti je potrebna dugoročna i dobro osmišljena kampanja koja će sa državnog nivoa biti podržana svim ovim konkretnim mjerama koje sam prethodno pomenula. Kontrola je potrebna u domenu sprečavanja neetičnih i nezakonitih medicinskih usluga , ali nikako ne smije biti usmjerena na restrikciju reproduktivnih prava žena , koja su zaštićena i međunarodnim i nacionalnim propisima”, kazala je Raičević za RTCG.