Društvo

Ove mjere važe od ponedjeljka 4. maja

Autor mondo.me

Nacionalno koordinaciono tijelo donijelo je mjere koje će važiti od ponedjeljka, 4. maja.

Izvor: Vlada Crne Gore

Mjere su:

1. Poslodavac je obavezan da za zaposlene obezbijedi korišćenje zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

2. Poslodavac je odgovoran da obezbijedi dosljedno poštovanje mjera od strane potrošača, korisnika usluga i posjetilaca.

3. TRGOVINE I ZELENE PIJACE: 1 potrošač na 10 m² i min 2m distance u objektu i ispred, kontrola broja na ul/izl, nošenje maski, odvajanje na kasama pleksiglasom.

4. ZANATLIJE, SERVISI i sl: 1 korisnik na 10 m² i min 2m distance, dezinfekcija ruku na ul/izl, nošenje maski.

5. FRIZERI I KOZMETIČARI: 1 korisnik na 10 m², izuzetno dva, uz min 2m distance ili pregrada između radnih stolica, dezinfekcija ruku na ul/izl, nošenje maski, a u slučaju tretmana lica zaposleni nosi vizir ili naočari.

6. FITNESS CENTRI I TERETANE: 1 lice na 10 m², izuzetno dva, min 2m distance, dezinfekcija ruku na ul/izl i svake površine sprave nakon vježbanja.

7. KLADIONICE I KOCKARNICE: 1 lice na 10 m² i min 2m distance, dezinfekcija na ul/izl i aparata nakon igre, svako koristi svoju olovku.

8. ŠALTER SALE (DRŽ. ORGANI, BANKE i sl.): 1 lice na 10 m² i min 2m distance, providni paravan između zaposlenog i korisnika, nošenje maski, dezinf. ruku na ul/izl.

9. BIBLIOTEKE, MUZEJI i sl: 1 lice na 10 m² i min 2m distance, nošenje maski, dezinfekcija ruku na ul/izl.

10. STOMATOLOŠKE ORD: obavezno zakazivanje, jedan pacijent na 10 m² i min 2m distance izm. pacijenata, dezinf. ruku na ul/izl.

11. AUTOBUSI: zaštitne maske, samo sjedenje. (Autobuski saobraćaj je moguć unutar opština u kojima nema infekcije kofonavirusom).

12. TAXI: max 2 osobe na zadnjim sjedištima, dezinfekcija kvaka i sl. između dvije vožnje.

13. RENT-A-CAR: U objektima 1 lice na 10 m², dezinf. ruku na ul/izl, dezinf. unutrašnjosti vozila prije i nakon korišćenja.

14. AUTO ŠKOLE: 1 lice na 4 m² u prostorijama, dezinf. unutrašnjosti vozila prije i nakon korišćenja.

15. VLASNICI KUĆA ILI POLJOPR. GAZDINSTAVA u drugom opštinama mogu da putuju uz popunjenu potvrdu preuzetu sa sajta Institut za javno zdravlje Crne Gore.

16. RIBOLOVCI ILI VLASNICI PLOVILA mogu da putuju u mjesto ribolova/plovidbe. Moraju nositi ribolovnu/plovidbenu dozvolu.

Zaposleni u javnom sekturu na poslu nose maske.

Članovi porodičnog domaćinstva mogu zajedno da budu na javnim površinama uz min 2m distance prema ostalim licima.

NKT je, razmatrajući epidemiološku situaciju, preporučio svim poslodavcima, uključujući i administraciju, da kad god je to moguće zadrže rad zaposlenih od kuće budući da epidemiološka situacija još uvijek ne nalaže povratak svih zaposlenih na radna mjesta.

Državnim organima u kojima postoji obaveza rada preporučuje se da omoguće smjenski rad svim roditeljima djece mlađe od 11 godina.

Analizirajući pitanje dolaska u Crnu Goru naših građana iz inostranstva NKT je izrazilo opredjeljenje da i dalje bude omogućen organizovani povratak naših građana. Upućen je poziv da niko ne započinje individualna putovanja bez koordinacije sa našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima budući da bez koordinacije prelazak granice, odnosno ulazak u Crnu Goru nije moguć.

“Usvojen je četvrti Izvještaj Operativnog tima za upravljanje donacijama u kojem je navedeno da je od otvaranja žiro računa NKT 19. marta do 29. aprila uplaćeno iz zemlje i inostranstva gotovo osam miliona eura (7.851.494,20 eura i 75.971,72 američkih dolara”, navode iz Vlade Crne Gore.

U izvještajnom periodu ukupni odliv iznosi 1.757.173,33 eura. Stanje na računu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti na dan 29. aprila je 6.094.320,87 eura i 75.971,72 američkih dolara.

Nacionalno koordinaciono tijelo se upoznalo sa stavovima i sugestijama koje je Institut za javno zdravlje Crne Gore dao Ministarstvu prosvjete u vezi sa predloženim nastavkom obrazovnih aktivnosti – testiranjem pred upis u školu i polaganjem eksterne mature i maturskog ispita.