Društvo

Uništeno šest tona mandarina i 16 hiljada piladi

Autor mondo.me Izvor MINA Izvor Dan

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove zabranili su u martu uvoz više od 115 hiljada kilograma voća i povrća, dok su naložili uništenje 16 hiljada piladi zbog potvrđene zarazne bolesti salmoneloze.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Shaiith

U martu je uništeno šest tona mandarina i 2,5 hiljada kilograma sjemenskog krompira.

To se navodi u izvještaju o radu ovih inspekcija u martu, objavio je list Dan.

Granična veterinarska inspekcija kontrolisala je uvoz živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla.

Pošiljke živih životinja namijenjenih daljem uzgoju upućivane su u karantin radi ispitivanja zdravstvenog stanja, prije puštanja u slobodan promet.

“U martu, u skladu sa propisima, izvršena je eutanazija i neškodljivo uklanjanje živine kod koje je potvrđena zarazna bolest salmoneloza tokom trajanja karantina za životinje u karantinu (jedno jato – 16.000 piladi)”, objavila je Uprava za bezbjednost hrane.

Fitosanitarni inspektori su kontrolisali 2.130 pošiljki pri uvozu i izvozu. U martu je, kako se navodi, izdato 17 rješenja o zabrani uvoza.

“Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima spriječeno je stavljanje na tržište 124.349 kilograma proizvoda i 100 komada sadnica vinove loze iz uvoza”, piše u izvještaju.

Vraćeno je šest pošiljki krastavca u količini od 21.883 kilograma, tri pošiljke krompira od 49,2 hiljade kilograma i 1,9 hiljada kilograma tikvica.

Nije dozvoljen uvoz ni 42.421 kilograma mandarina. Inspektori su naložili uništenje 6.404 kilograma mandarina, 2,5 tona sjemenskog krompira i pošiljku loznih kalemova u količini od 100 komada.

Tagovi