Društvo

Mjere neće izazvati posebne troškove, sjutra uputstva za zanatlije

Autor mondo.me

Kako će raditi zanatlije koje 4. maja otvaraju svoje radnje biće poznato sjutra nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela.

Izvor: Vlada Crne Gore/Printscreen

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić saopštila je danas da je pripremljen cijeli set uputstava koji će sjutra nakon usvajanje ove odluke na NKT-u biti dostupni putem različitih sajtova.

"U Privrednoj komori smo pokrenuli kol centar koji će biti na raspolaganju privredi u vezi sa početkom rada od 4. maja. Od sjutra ćemo imati i posebna pravila i rada i ponašanja i onih čiji je rad bio dozvoljen i onih koji počinju da rade 4. maja," navela je ona, ističući da nijedna mjera neće izazvati dodatne troškove.

Ministarka je kazala da će ugostiteljski objekti možda raditi od 18. maja, a za sada nije poznato koje će sve uslove morati da poštuju kako bi mogli da obavljaju svoju djelatnost.

"Nismo potpuno sigurni ni za 4. maj koje će sve mjere biti ublažene, to zavisi od epidemiloške situacije", rekla je Sekulić.

Na pitanje novinara ko je dužan da nabavi zaštitne maske epidemiolog Sead Begić je kazao da je to obaveza poslodavaca. Begić je, na pitanje da li su razmišljali da određenim kategorijam stanovništva obezbijede besplatne maske, odgovorio da su pojedine opštine već počele sa besplatnom podjelom maski.

Ministarka Sekulić je istakla da prema informacijama koje dobija od Tržišne inspekcije nije bilo povećanja cijena prehrambenih proizvoda.

"Poprilično je ležerno očekivati da bilo koja država može da ograniči sve cijene. Imali smo pojedine slučajeve porasta cijena pojedinih artikala poput limuna, luka, đumbira. Nismo primijetili nikakav porast cijene bilo kakvog artikla koji se može smatrati osnovnom životnom namirnicom. Mogu da kažem da ništa nije falilo na tržištu," istakla je Sekulić.

Begić je kazao da prvomajske praznike treba provesti kao i predhodne vjerske praznike, u krugu porodice.

Kad je riječ o vikendicama, Begić je rekao da mogu putovati oni koji imaju imanja u drugim opštinama i ta imanja zahtijevaju rad.