Društvo

Da li srpski državljani koji žive u CG imaju pravo na 100 eura od Srbije?

Autor Miljana Dašić

Republika Srbija je u okviru rebalansa budžeta izdvojila 5,1 milijardi eura koje je, između ostalog, opredijelila za pomoć građanima u vidu isplate koja iznosi sto eura

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ova odluka podrazumijeva da svaki punoljetni građanin Srbije ima pravo na isplatu planiranu u okviru ekonomskih mjera za suzbijanje posljedica pandemije korona virusa u toj zemlji.

Novac će automatski biti isplaćen penzionerima, kojih u Srbiji ima oko 1,7 miliona, kao i socijalno ugroženim građanima, kojih je više 200 hiljada.

 Za ostale građane koji žele da dobiju ovu vrstu pomoći prijave će se obavljati od petnaestog maja do petog juna.

"Dovoljno smo ekonomski otporni da možemo i iz ovako velike krize da izađemo kao pobjednici. Ovo je naš način da kažemo svim građanima da će uvijek, i u ovako teškim i izazovnim vremenima, moći da računaju na podršku svoje države. Osim toga, ovom mjerom vratićemo novac u privredne tokove, podstaći ćemo potrošnju, a građanima ćemo obezbijediti da sebi priušte nešto što možda inače ne bi mogli", kazao je ministar finansija Srbije Siniša Mali povodom ove odluke tamošnje Vlade.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Međutim, postavlja se pitanje da li i državljani Srbije koji žive u inostranstvu imaju pravo na ovu vrstu pomoći, a odgovor je - imaju!

MONDO je kontaktirao Ambasadu Srbije kako bi smo provjerili da li se to odnosi i na srpske državljane koji žive u Crnoj Gori, gdje su nam odgovorili potvrdno.

Međutim, uslov za dobijanje sto eura pomoći od Republike Srbije jeste da srpski državljani koji žive u Crnoj Gori imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji.

Izvor: MONDO

Oni koji nemaju račun u banci u Srbiji neće imati nikakve dodatne obaveze po tom pitanju jer će im država isti i otvoriti, rečeno je iz Vlade Republike Srbije.

Uslov za steknu pravo na uplatu od oko 11.800 dinara biće da se prijave. Prva mogućnost za prijavu biće online preko portala Uprave za trezor, a druga mogućnost je telefonom na brojeve koji će biti blagovoremeno objavljeni.

Podaci koje će biti obavezno navesti u prijavi su ime, prezime, JMBG i broj računa u banci.