Društvo

OTVARANJE GRANICA neće skoro, bez maske NIGDJE

Autor mondo.me

Otvaranje granica jedna je od posljednjih mjera koju ćemo aktivirati, rekao je danas epidemiolog Sead Begić.

Izvor: Vlada Crne Gore

On je na konferenciji za novinare saopštio da je epidemiološka situacija u našoj zemlji trenutno dobra, ali da postoji mogućnost da se virus opet inportuje.

"Treba biti obazriv.Svuda je nivo obolijevanja veći nego u Crnoj Gori i postoji bojazan od importacije novih slučajeva, te tu moramo biti posebno rigorozni a jedini način je karantin od 14 dana za sve koji dolaze u Crnu Goru," rekao je Begić.

Na pitanje da li možemo očekivati novo popuštanje mjera i prije najavljenog datuma, Begić je istakao da su mjere privremene, i da se građani ne smiju opuštati.

"Mi smo ublažili jednu mjeru, koja je doživljena kao ukidanje svih mjera što je uticalo nepovoljno na epidemiološku situaciju. Ništa nije trajno i stalno i upravo praćenje dešavanja na terenu biće ključno za uspjeh," rekao je on.


On je podsjetio da se mjera moramo pridržavati kako bi se trenutna situacija u zemlji održala i da bi se što prije vratili redovnom načinu života.

"Maske moraju svi da nose jer mi ne znamo ko je zaražen, a ko nije, na osnovu simptoma. Od 4. maja ćemo imati kretanje stanovništva, niko ne može da garantuje vašem frizeru da vi niste inficirani! Moramo pokušati da spriječimo kontaminiranje", rekao je Begić.