Društvo

Usporena gradnja auto-puta, 480 kineskih radnika čeka otvaranje granica

Autor mondo.me Izvor Pobjeda

U Kini je spremno za povratak oko 480 radnika, ali oni usljed ograničenja u transportu nijesu u mogućnosti da dođu u Crnu Goru.

Izvor: Info Biro

Kompanija CRBC angažovanjem domaćih podizvođača i domaćih radnika nastoji da nadomjesti nedostajući dio radne snage, rečeno je iz Ministarstva saobraćaja Pobjedi.

Iz Ministarstva su podgoričkom listu saopštili da je pandemija korona virusa otežala izvođenje radova na izgradnji auto-puta Bar-Boljare i uticala na planiranu dinamiku gradnje što će imati uticaj na rok za završetak prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa.

Prema podacima ovog Vladinog resora za glavne i naknadne radove na auto-putu do sad je isplaćeno 671,5 miliona eura. Budžetom za ovu godinu je za plaćanje glavnom izvođaču radova na prioritetnoj dionici auto-puta, kineskoj kompaniji CRBC, opredijeljeno 137 miliona eura.

S obzirom na otežano funkcionisanje, otežano snabdijevanje materijalom i opremom, nedostatak radne snage, za očekivati je da je dinamika izvođenja radova u ovoj godini znatno slabija od planirane što može imati i svoj odraz u krajnjem roku realizacije, a što će biti tretirano u skladu sa relevantnim ugovornim procedurama”, kazali su iz Ministarstva saobraćaja, ne precizirajući koliko će kasniti izgradnja prioritetne dionice auto-puta.

Premijer Duško Marković je u petak najavio da auto-put neće biti završen do kraja septembra, kada je aktuelni krajnji rok.

On je, govoreći o auto-putu, kazao da završetak tog projekta u predviđenom roku nije realan zbog toga što izvođaču radova fali 700-800 radnika koje ne može da obezbijedi iz objektivnih razloga.

Iz Ministarstva saobraćaja naveli su da se u prethodnom periodu iz Kine vratilo više od 100 radnika kineske kompanije CRBC, koja je glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici.

Svi kineski radnici koji su se vratili ispoštovali su preporuke i mjere propisane od strane nadležnih zdravstvenih organa”, rekli su iz Ministarstva Pobjedi.

Na gradilištu auto-puta trenutno angažovana 834 radnika, od čega su 474 kineski državljani, dok je 360 radnika angažovano od strane podizvođača.