Društvo

Zdravstveni radnici u Nikšiću negativni na koronavirus

Autor mondo.me Izvor MINA

U Nikšiću su do sada registrovana 34 pacijenta pozitivna na koronavirus, od kojih su četiri izliječena, dok su zdravstveni radnici u toj opštini negativni na COVID 19, saopštio je Opštinski operativni tim za zarazne bolesti.

Izvor: Mondo/Ana Božović

Iz Opštinskog tima su ocijenili da je epidemiološka situacija u Nikšiću zadovoljavajuća.

Kako su naveli, pod stalnim zdravstvenim nadzorom od početka epidemije bilo je 850 osoba, a sada ih je 110 za koje bi, kako se očekuje, do kraja mjeseca trebalo da budu ukinute te mjere.

U nikšićkoj Opštoj bolnici do danas je bilo smješteno sedam pacijenata, od kojih su četiri otpuštena, a jedan bi, kako je sapšteno, trebalo da napusti tu zdravstvenu ustanovu u toku dana.

Dodaje se da je jedan pacijent upućen na liječenje u Klinički centar Crne Gore.

Iz Opštinskog tima su kazali da Centar bezbjednosti pokriva sve ulaske u grad i rigorozno kontroliše poštovanje mjere o zabrani međugradskog saobraćaja, kao i drugih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

"Od početka primjene mjera podnešeno je 105 krivičnih prijava protiv 173 osobe, zbog kršenja člana 287 Krivičnog zakona, a kontinuirano se provjeravaju građani koja su u izolaciji, kao i poštovanje mjera vremenskog ograničenja boravka izvan domova", saopšteno je nakon sjednice tog Opštinskog tima.

Iz Centra bezbjednosti su kazali da preduzimaju intenzivne aktivnosti na provjeri oko 450 potvrda koje su izdala privredna društva za kretanje između gradova, a do sada je 30 predato tužiocu na odlučivanje o eventualnoj zloupotrebi službenog položaja.

Pripadnici granične policije kontrolišu povratak građana u državu, i u proteklih sedam dana sanitarni inspektori su uručili 156 rješenja crnogorskim državljanima, od čega 154 za zdravstveni nadzor i dva za karantin, dok je od januara do danas izdato 1.228 rješenja.

Komunalna policija sprovodi nadzor nad poštovanjem mjera zabrane okupljanja na javnim površinama i konstatovano je da je, nakon ukidanja mjera, povećan broj osoba koje ne drže fizičku distancu.

Pripadnici Vojske Crne Gore izvršili su dekontaminaciju prostorija Doma zdravlja i Specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku.

Opštinski tim analizirao je i socijanu situaciju u gradu i ocijenio da je velikom broju građana potrebna pomoć u osnovnim životnim namirnicama, kako onima koji su u stanju stalne socijalne potrebe, tako i onima koji zbog mjera NKT-a trenutno nemaju zaposlenje.

Opštinskom odboru Crvenog krsta Nikšić do sada je podneseno 1,9 hiljada zahtjeva, a posredstvom velikog broja volontera uručeno je devet paketa više od traženog, dok je pripadnicima Romske i Egipćanske populacije Međunarodna organizacija HELP u dva navrata podijelila oko 400 paketa.

Preko Centra za socijalni rad dodijeljeno je 280 jednokratnih novčanih pomoći i 115 paketa.

Opština Nikšić je na račun NKT-a uplatila 30 hiljada eura, opštinski rukovodioci preko 11 hiljada, a javne ustanove i preduzeća 4,6 hiljada.

Opština je, kako se navodi, uplatila i Crvenom krstu 10,5 hiljada eura, dok je za jednokratne novčane pomoći izdvojeno preko dvije hiljade.

Iz Opštinskog tima su pozvali građane da se, bez obzira na povoljnu epidemiološku situaciju, kao i ublažavanje mjera, pridržavaju svih važećih preporuka NKT-a koje se, prije svega, odnose na poštovanje fizičke distance.

Tagovi