Društvo

Montefarm hitno da nabavi nedostajuće ljekove

Autor mondo.me

Vlada je zadužila Montefarm da po hitnom postupku sprovede nabavku nedostajućih ljekova, a Fond za zdravstveno osiguranje da, u okviru tekućeg budžeta, obezbijedi novac za njihovu nabavku.

Izvor: MONDO

Vlada je danas, kako je saopšteno, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, usvojila Informaciju o problemu snabdijevanja građana ljekovima, koje Montefarm ne može da nabavi i distribuira zdravstvenim ustanovama i apotekama u naredna tri mjeseca.

„Tim povodom, zadužena je Zdravstvena ustanova (ZU) Montefarm da, po hitnom postupku, u skladu sa zakonom, sprovede nabavku nedostajućih ljekova prema specifikaciji koja je sastavni dio Informacije“, kaže se u saopštenju.

Fond za zdravstveno osiguranje zadužen je da, u okviru tekućeg budžeta, obezbijedi novac za nabavku ljekova, a Ministarstvo zdravlja i Montefarm da povratno informišu Vladu o realizaciji zaključaka.

U informaciji se ističe da je nabavka ljekova na međunarodnom tržištu otežana, budući da su u jeku pandemije neke države važne resurse čuvale za vlastite potrebe, odnosno zabranile izvoz određenih ljekova koji su bili predmet nabavke za crnogorsko tržište.

„Cijeneći potrebe građana, odnosno zdravstvenog sistema, za odgovarajućim ljekovima sa Liste ljekova, koji se obezbjeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, Ministarstvo je preduzelo neophodne aktivnosti u cilju obezbjeđivanja redovnog snabdijevanja apoteka i zdravstvenih ustanova ljekovima“, kaže se u saopštenju.

U tom smislu, kako se navodi, ZU Montefarm, koja nabavlja i distribuira ljekove i medicinski materijal zdravstvenim ustanovama i apotekama za potrebe građana, dostavila je Ministarstvu podatke o ljekovima upisane u registar Agencije za ljekove i nedicinska sredstva, koje registrovane veledrogerije u Crnoj Gori nijesu u mogućnosti da isporuče.

Iz Vlade su pojasnili da, budući da je epidemija zarazne bolesti COVID 19 proglašena 26. marta, shodno članu 29 Zakona o javnim nabavkama, Montefarm kao naručilac može, bez sprovođenja postupaka javnih nabavki, da sprovede hitnu nabavku tih ljekova.

U cilju nabavke ljekova za potrebe Vojske Crne Gore, Vlada je odobrila preusmjerenje 40 hiljada EUR sa Ministarstva odbrane na Tekuću budžetsku rezervu, a cio iznos biće uplaćen na račun Montefarma.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade za prvi kvartal ove godine u kome je dat presjek stanja realizacije obaveza, kao i podaci o po resorima.

Iz Vlade podsjećaju da je Programom rada za prvi kvartal planirano ukupno 100 tema, od čega 46 iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i 54 teme iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem.

Kako su naveli, od ukupnog broja planiranih tema, realizovano je 41 iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i 38 tema iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem, tako da ukupna realizacija Programa iznosi 79 odsto.

Vlada je donijela i Akcioni plan za sprovođenje Strategije sajber bezbjednosti 2018- 2021. godine za ovu godinu i usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za prošlu.

„Uvidom u status realizacije Akcionog plana za prošlu godinu, konstatovana je intenzivna aktivnost nadležnih institucija u ispunjavanju zacrtanih ciljeva, i da je do sada uspješno implementiran veći dio aktivnosti utvrđenih Planom, uz napomenu da je znatan broj aktivnosti neophodno konntinuirano sprovoditi , kako bi se osigurao konstantan razvoj sajber bezbijednosti“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Planom za ovu godinu predviđene konkretne aktivnosti na planu ostvarenja postavljenih strateških ciljeva, pri čemu su obuhvaćene i mjere koje nijesu u potpunosti realizovane, kao i one koje su kontinuiranog karaktera.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i municijom, od 2019 do 2025, za prošlu godinu.

„Od ukupno 50 aktivnosti, koliko je predviđeno da bude realizovano u izvještajnom periodu, 34 su uspješno realizovane ili se realizuju u kontinuitetu, 15 djelimično, dok jedna predviđena aktivnost nije realizovana, što predstavlja 83 odsto ispunjenosti“, kazali su iz Vlade.

Vlada je usvojila i Izvještaj Ministarstva zdravlja o radu i stanju u upravnim oblastima za prošlu godinu, u kojem se konstatuje da je Ministarstvo vrlo intenzivno radilo kako bi obezbijedilo jednako kvalitetnu i dostupnu zdravstvena zaštitu za sve građane, da kroz sveobuhvatne reforme zdravstva obezbijedi održiv sistem po mjeri pacijenta, ali i po mjeri svih zaposlenih u zdravstvu, u skladu sa politikom Vlade.

Navodi se da je Ministarstvo realizovalo sve obaveze u skladu s Programom rada Vlade i PPCG za prošlu godinu, a u okviru svojih nadležnosti participiralo je u realizaciji obaveza koje su proizilazile iz pregovaračkih poglavlja 1, 2, 14, 24, 27, 28, 29.

U Izvještaju se naglašava da je Lista ljekova, na kojoj su zastupljene savremene terapije, u značajnoj mjeri doprinijela unapređenju liječenja crnogorskih osiguranika, a proširenjem prava na medicinska sredstva i pomogala tokom protekle godine efekti liječenja su bolji i zdravstvena zaštita dostupnija.

Dodaje se da kontinuiranim ulaganjem u savremenu medicinsku opremu, modernizaciju prostornih kapaciteta i edukaciju kadra, Crna Gora primjenjuje najnovija medicinska dostignuća i unapređuje kvalitet i sigurnost zdravstvene zaštite njenih građana.

„U cjelokupnom zdravstvenom sistemu Crne Gore, aktivno je angažovano 2.278 ljekara, a u odnosu prema broju stanovnika 3,3 ljekara na hiljadu stanovnika, što je blizu evropskom prosjeku od 3,4 ljekara“, kaže se u Izvještaju.

Kako je saopšteno iz Vlade, usvojen je i Izvještaj o radu Fonda za zdravstveno osiguranje za prošlu godinu, u kojem se navodi da su izvještaji o svim plaćanjima redovno objavljivani na internet stranici Fonda, čime je postignuta puna transparentnost u trošenju budžetskih sredstava.

Usvojena je Informacija o potrebi isplate varijabilnog dijela zarade za zaposlene u Sektoru za zdravstvenu zaštitu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i Birou za zdravstvenu zaštitu Ministarstva unutrašnjih poslova zbog doprinosa u sprječavanju korona virusa.

Vlada je dala saglasnost da se zaposlenima u tim sektorima, koji su u toku marta i aprila bili prisutni na poslu, isplati varijabilni dio zarade u visini od 15 odsto mjesečne zarade za 23 izvršioca, što je 1.658 eura u bruto iznosu.

Vlada je podržala Predlog dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koji su Skupštini podnijeli poslanici vladajuće koalicije, kojom se omogućava produženje mandata skupštine u slučaju kada joj on ističe i za vrijeme vanredne situacije, a najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su je izazvale.

„Čime se omogućava lokalnoj samoupravi da nastavi obavljanje poslova iz svoje nadležnosti sve do konstituisanja novog saziva skupštine, kada se za to budu stekli uslovi“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je utvrdila i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova.

Novim pravilnikom je, kako je saopšteno, brisano i ukinuto šest radnih mjesta, dok je predviđeno 17 novih, što u ukupnom čini uvećanje za 11 radnih mjesta, koja se pravdaju mogućom migrantskom krizom i spremnošču da se Crna Gora uspješno suoći sa migrantskom krizom uz poštovanje međunarodnog prava i EU standarda.

„Kao i da se ispune standardi NATO-a i EU u dijelu zaštite i nadzora kritične infrastrukture koja se nalazi na području Crne Gore i području država članica EU i NATO-a, što predstavlja novinu, a ujedno i obavezu za Crnu Goru“, kaže se u saopštenju.

Utvrđen je i Pravilnik o izmjeni i dopunama pravilnika o unutrašnjoj ogranizaciji i sistematizaciji Uprave za dijasporu, kojima nije povećan broj sistematizovanih radnih mjesta i izvršilaca.

Vlada je dala saglasnost i na izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Višeg suda za prekršaje, kojima je broj radnih mjest smanjen sa 19 na 18 izvršilaca, usljed sporazumnog raskida radnog odnosa uz isplatu otpremnine sa jednim službenikom, čije radno mjesto je ukinuto.