Društvo

ISPRAVKA: Crnogorsko more ne krije "lijek za COVID-19"

Autor mondo.me Izvor Kurir

Na portalu mondo.me objavljena je netačna vijest o tome da se lijek za koronavirus nalazi u Crnoj Gori.

Izvor: MONDO/Lana Stošić

Na portalu mondo.me 21.04.2020. objavljena je vijest "Crnogorsko more izvor potencijalnog LIJEKA za COVID-19?!", u kojem je širena dezinformacija o tome da naučnici iz Bergakadamije u Frajburgu vjeruju da su našli riješenje na morskom dnu na obali Crne Gore. U pitanju je "Aplysina aerophoba" ili "Zlatni Sunđer", kojih ima u cijelom Mediteranu i dijelovima Atlantika, a ne samo u Crnoj Gori.

Mogućnost da se bioaktivna supstanca izolovana iz ovih sunđera klinički testira kao potencijalni lijek za COVID-19 još uvijek je veoma daleko od lijeka za ovo oboljenje koji su najavili neki mediji.

Sa druge strane, ono što sigurno nije tačno su navodi medija koji su ovu vijest prenijeli (uključujući i naš portal), a to je da se morski sunđeri koje testiraju njemački naučnici nalazi isključivo u Crnoj Gori. Na sajtu ‘’Svjetski registar morskih vrsta’’ možete lako doći do tačne informacije, da se morski sunđer Aplysina aerophoba nalazi u Jadranskom moru, najvećem dijelu Zapadnog i Sjevernog Mediterana, i u vodama Atlantika uz obale Zapadne Afrike. Dakle, ne samo u crnogorskim vodama, kako je prvobitno preneseno.