Društvo

U toku rekonstrukcija javne rasvjete na podgoričkim mostovima

Autor mondo.me

U toku je rekonstrukcija javne rasvjete na više podgoričkih mostova, saopšteno je iz Glavnog grada.

Izvor: PG BIRO/ PROMO

“Podgorica se može pohvaliti brojnim mostovima, koji pored svoje upotrebne vrijednosti daju našem gradu i poseban šarm. Da bi mostovi bili pouzdani za upotrebu, treba da su opremljeni adekvatnim elementima. Ovo se posebno odnosi na njihovu upotrebu u večernjim časovima, kada je rasvjeta mostova od posebnog značaja. Rasvjeta na mostovima, uključujući i prilazne puteve i pješačke staze, pored toga što je veoma bitna za bezbjednost svih korisnika, naglašava oblik i arhitekturu mostova, te se sa tog aspekta može reći da mostovi predstavljaju ukras našeg grada”, saopšteno je iz PG Biroa.

Napominju da je rasvjeta na mostovima u prethodnom periodu bila na meti vandala, kada su lomljene svjetiljke i stubovi rasvjete, kidani kablovi što je doprinosilo da veći dio rasvjete na mostovima nije u funkciji.

Na osnovu zahtjeva građana, Glavni grad je pokrenuo inicijativu shodno kojoj su Komunalne usluge d.o.o. izvršile sanacije ili rekonstrukcije na velikom broju mostova na teritoriji Glavnog grada, počevši od pješačkog mosta Andrije Kažić u Zagoriču.

Izvor: PG BIRO/ PROMO

“Na ovom mostu, u potpunosti je promijenjena rasvjeta na svim prilaznim pješačkim stazama, kao i na samom mostu, postavljena je nova LED rasvjeta, koja pored toga što omogućava bolje svjetlosne karakteristike, pruža veću energetsku efikasnost te manju potrošnju električne energije”, ističu u PG Birou.

Nakon toga, na pješačkim prilaznim stazama Ruskog pješačkog mosta, takođe je postavljena nova LED rasvjeta, očišćeni i ofarbani stubovi rasvjete, te je sada i ovaj most bezbjedniji za upotrebu i ljepši za sve korisnike.

Izvor: PG BIRO/ PROMO

Akcija se nastavila i na pješačkom mostu “Gazela“, gdje je rasvjeta takođe zamijenjena kako na prilaznim pješačkim stazama tako i na samom mostu.

Na isti način, uslijedile su i realizacije rekonstrunkcija rasvjete i na Vezirovom mostu, mostu Žrtava 5. maja i Novom mostu prema naselju Stari aerodrom.

Izvor: PG BIRO/ PROMO

“Obnavljanje rasvjete na mostovima u Glavnom gradu je aktivnost u koju je do sada uloženo oko 100.000 eura, i koja će pored povećanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju doprinijeti ljepšem izgledu našeg grada, te koristimo priliku da apelujemo na naše sugrađane da čuvaju ovu imovinu. Sve navedene aktivnosti, na rekonstrukcijama rasvjete na mostovima, naišle su na pozitivnu reakciju naših sugrađana”, saopštili su iz Glavnog grada

Glavni grad i Komunalne usluge će i u narednom periodu nastaviti sa obnavljanjem rasvjete na mostovima, pa je za ovu godinu planirana i rekonstrukcija dekorativne rasvjete na mostu Milenijum za šta će se izdvojiti oko 50.000 eura, a na kojem su nedavno očišćeni i ofarbani svi stubovi rasvjete.

Ističu da je rasvjeta obnovljena i na Krivom mostu, gdje su postavljeni novi stubovi rasvjete i nova LED rasvjeta, te su na taj način kvalitetno osvijetljene površine mosta, odnosno kolovozne trake i pješački dio.

Tagovi