Društvo

Još četiri slučaja koronavirusa u Crnoj Gori

Autor mondo.me

Još četiri osobe iz Crne Gore inficirane su koronavirusom, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Broj oboljelih tako je porastao na 294, a svi novooboljeli su iz Podgorice. Konferencije NKT-a, kako je saopšteno, održavaće se i sjutra i u ponedjeljak.

Izvor: Vlada Crne Gore

Rukovodilac Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović kazao je da je u Kliničkom centru ukupno 16 pacijenata, od čega su dva na respiratorima.

On je saopštio da je Dom zdravlja u Andrijevici počeo da radi u punom kapacitetu, te da je na posao vraćeno 28 zdravstvenih radnika.

Lazović je zahvalio nadležnima što su donijeli odluku da se vjerski praznici provedu kod kuće i da se građani ne okupljaju, jer je to kako kaže, vrlo važno za epidemiološku situaciju u Crnoj Gori.

"Oni su nam pomogli i spriječili su porast novooboljelih," rekao je Lazović.

On je istakao da je beranska bolnica korona bolnica ali ne kompletno.

"Dio je planiran za sve bolesnike. Kada se kapaciteti popune, rezervna bolnica je ona u Bijelom Polju. Bolnica u Beranama ima 205 kreveta, 85 su za korona bolesnike, ostali su slobodni", rekao je on.

Pacijent iz Plava je primljen 4. aprila. Pacijent je sa dijabetesom. Bio je u dvoktrevetnoj sobi koji je imao pratioca, koji je negativan, rekao je Lazović.

“Izolovana su 42 zdravstvena radnika. Po istom principu smo to uiradili kao u Baru. Interno odjeljenje je sada zatvoreno”, istakao je Lazović.

Doktorka Sanja Medenica da je bilo kršenje zabrane kretanja građana u grupi.

“Moramo poštovati mjere. Ako ne, mjere bi mogle biti još restriktivnije, rekla je Medenica.

Medenica je saopštila da je zdravstveni sistem Crne Gore uvijek reagovao preventivno na viruse.

"Uvjek smo preduzimali sve preventivne mjere, za 20 godina koliko radim u Institutu, tako da nema bojazni da će tako biti i ubuduće," istakla je ona.

Ona je istakla da sve mjere koje su preduzeli su dale rezultate, pa se zato moraju i poštovati.

Tagovi