Društvo

Begić: Rano je za priču o ublažavanju mjera

Autor mondo.me

Zamjenik direktora Institua za javno zdravlje Senad Begić rekao da slučaj zaraženog građana iz Plava ukazuje da treba očekivati povećanje broja inficiranih koronavirusom.

Izvor: Vlada Crne Gore

Od jutrošnjeg presjeka u 08:00 pa do 16:30, laboratorije Instituta su završile analizu 103 uzorka među kojima nije bilo novopozitivnih slučajeva infekcije novim koronavirusom, saopšteno je na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Direktor Instituta za bolesti djece, dr Saša Radović, rekao je da se u KCCG na liječenju nalazi 16 pacijenata, od čega 10 na infektivnoj klinici i oni su dobrog zdravstvenog stanja.

On je dodao da se u Internoj klinici liječe tri pacijenta i onu su stabilno, a u jedinici intenzivne njege tri pacijenta od kojih su dva na respiratoru.

"Do sada 41 dijete je bilo pozitivno na koronavirus, a samo jedno je zahtijevalo hospitalizaciju", rekao je dr Radović.

Zamjenik direktora Insituta za javno zdravlje Senad Begić rekao je da se ispituju kontakti pacijenta oboljelog od koronavorusu u Plavu. 

"Primijetili smo da je mali broj slučajeva zadnjih dana uzrokovao uljuljkanost i opuštanje. Ovaj slučaj. nosi ozbiljan epidemiološki potencijal i treba da budemo spremni da u narednim danima očekujemo povećanje broja slučajeva", ocijenio je Begić..

Begić je kazao da je od početka dešavanja urađeno 3.874 testa, što je stopa malo veća od 6.000 na milion stanovnika.

Begić je rekao da je još rano govoriti o popuštanju mjera i da svako popuštanje dovodi do povećanja broja slučajeva. Odgovarajući na pitanje o aktivnostima u karantinima kazao da je IJZ izradio preporuke za ponašanje u karantinima tj. kućni red.

"Predviđeno je i propisano da osobe koje se nalaze u karantinima ne napuštaju svoje sobe. Svako kršenje nosi ozbiljnu opasnost za sve koji dolaze u kontakrt sa tom osobom", rekao je Begić.

Na pitanje "zašto je bolnica Meljine nedostupna medijima" on je odgovorio da ne zna i da "to pitanje treba uputiti Bolnici Meljine".

Press NKT
Izvor: YouTube/ Vlada Crne Gore