Društvo

Operisan pacijent sa koronom: Ovakav zahvat izveden je samo još u Singapuru

Autor mondo.me

Direktor Kliničkog centra Crne Gore saopštio je danas da je u KCCG danas operisan prvi pacijent pozitivan na koronavirus.

Izvor: Vlada Crne Gore

Eraković je rekao da je u KCCG tim ljekara prvi put operisao kovid pozitivnog pacijenta i da je operacija tog tipa tek druga takva u svijetu.

"Urađena je traheoktomija- otvaranje dušnika, kako bi se poboljšala funkcija pluća Ovakva operacija je urađena jedino još u Singapuru. Pacijent je stabilno", rekao je Eraković.

Iz KCCG su kazali da je riječ o muškarcu starom 79 godina, koji se liječi u Jedinici intenzivnog liječenja Interne klinike.

“Sam zahvat, pored hirurškog, nosi i veliki epidemiološki rizik. Riječ je opasnosti po tim koji radi, jer postoji značajan rizik da se infekcija prenese tokom otvaranja disajnog puta pacijenta”, kaže se u saopštenju.

Tim KCCG koji je uspješno uradio ovu intervenciju vodio je Elvir Zvrko, direktor Klinike za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju (ORL i MFH). U timu su bili i specijalista ORL Vladimir Pavićević, specijalista anesteziologije sa reanimacijom Ljubica Radunović i instrumentarka Ivana Laković. Dio tima su bili i anestetičarka Ivana Knežević, cirkularna medicinska sestra Marija Kaluđerović i glavna sestra Odjeljenja za epidemiologiju KCCG Jelena Vušurović.

Eraković je saopštio da u Crnoj Gori imamo 46 izliječenih pacijenata.

U KCCG trenuto je 16 pacijenata, 11 se nalazi na infektivnoj klinici i svi su stabilno.

"Pet pacijenata je na Internoj jedinici, dva su na respiratoru. Oni su stabilnih vitalnih parametara", rekao je direktor KCCG Jevto Eraković. U ostalim bolnicama u Crnoj Gori nalazi se 18 pacijenata, osam u Baru, sedam u Nikšiću i tri u Beranama.