Društvo

Crveni krst Crne Gore pozvao građane da doniraju putem SMS-a

Izvor MINA

Crveni krst (CKCG) pozvao sve koji su u mogućnosti da slanjem poruke na humanitarni broj 1588 doniraju novac, kako bi se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji pomoglo najugroženijim građanima.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Iz CKCG-a su podsjetili da je uz podršku Telekoma, Telenora i M-tel-a, otvoren humanitarni broj putem kojeg građani mogu slanjem SMS-a na 15888 donirati novac i da je cijena poruke jedan eura.

Odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, sva sredstva donirana na taj način će biti uplaćena Crvenom krstu“, podsjeća se u saopštenju.

Iz CKCG-a su pozvali sve koji su u mogućnosti, da na taj način daju podršku njihovoj organizaciji u odgovoru na potrebe najugroženijih građana, jer će sredstva prikupljena na taj način iskorisititi za nabavku humanitarnih paketa.

Crveni krst od početka situacije sa koronavirusom aktivno prikuplja i dijeli pomoći za socijalno najugroženije građane širom Crne Gore.

"Ovo su trenuci u kojima svi moramo pokazati zajedništvo i solidarnost. Zato smo, u saradnji sa partnerima, stvorili mogućnost da se svi koji to žele uključe i daju svoj doprinos“, poručili su iz CKCG-a.

Pored toga, kako su naveli, privredni subjekti, pored novčanih donacija, mogu doprinijeti nabavkom prehrambenih i higijenskih artikala, kako za odrasle, tako i za bebe.

Iz CKCG-a su naveli da je tokom prethodne sedmice kompanija Podravka donirala prehrambene artikle za oko 50 paketa, dok je Red Commerce, pored dosadašnje više od šetiri tone krompira, donirao još pet tona, kao i više od dvije tone kupusa.

Kompanija Alkaloid uplatila je dvije hiljade eura za nabavku prehrambenih i higijenskih artikala, a kompanija Metropolis je, pored donacije od 500 eura, dala i doprinos kroz ustupanje 10 led display-a za promotivno-informativne poruke i pozive na akciju“, kaže se u saopštenju.

Crveni krst je od apoteke BENU dobio 1895 pakovanja pelena, dok je UNICEF-ova laboratorija inovacije donirala higijenske artikle za bebe za 225 paketa.

Građani su na račun Crvenog krsta do sada uplatili 6.840 eura, a privredni subjekti 6,3 hiljade eura“, navodi se u saopštenju.

Crveni krst je do sada ukupno pomogao 13.753 porodica i pojedinca.

Od toga je podijeljeno 9.480 humanitarnih paketa, obavljene nabavke i druge obaveze za 1.982 osobe, a pružena psiho-socijalna podrška za 2.291 osobu“,kazali su iz CKCG-a.

Navodi se da je više od 100 zaposlenih i 450 volontera svakodnevno prisutni na terenu, kao bi pomogli najugroženijima.

U pružanje pomoći i podrške je uključeno i oko 130 geronto domaćica koje redovno brinu o 1,3 hiljade korisnika programa Briga o starijima“, zaključuje seu saopštenju.