Društvo

Ovo brine: Zaraženom bolje, a onda za 2 sata neobjašnjivo kreće pogoršanje!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Prof. dr Nebojša Lađević iz Centra za anesteziologiju je gostijući u emisiji RTs-a "Oko" otkrio koliko važno da pored svakog pacijenta koji bude priključen na respirator 24 sata dnevno mora da bude po jedan anesteziolog.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Dr Lađević je rekao da se u srpskim bolnicama 120 anesteziologa smjenjuju na po četiri sata ali da je najveći problem što je smrtnost od ovog virusa veća u odnosu ostale viruse.

On je dodao da su ljekari uspjeli da odvoje od respiratora pacijente od 67 godina.

Takvih je sve više iz dana u dan. Ne postoji strah da bismo mogli druge da zarazimo jer vodimo računa. Ali iz određene predostrožnosti, ljekari su odlučili da ostanu u smještaju koji je obezbijedila država, da ne idu svojim kućama. Mi se redovno sastajemo i poenta sastanaka jeste stalna razmena mišljenja. Cilj je da dođemo do bolje terapije. Anesteziolozi se nalaze pored pacijenata 24 sata, vidimo da se nekad u roku od nekoliko sati desi poboljšanje ili pogoršanje stanja. Imali smo prilike da vidimo da nam je pacijent bolje, a onda neobjašnjivo kreće pogoršanje. Ovo je za sve nas novo”, rekao je dr Lađević.

Anesteziolog dr Lađević je objasnio da se posebno vodi računa prilikom skidanja opreme nakon kontakta sa zaraženim pacijentima i da je tada moguće da se ljekari zaraze.

Obuče se skafander na poseban način, boravi se u crvenoj prljavoj zoni, a izlazi se na drugi izlaz i na poseban način se oprema skida i odlaže. Najveće greške mogu da se dese pri skidanju opreme", objasnio je srpski anesteziolog.


Tagovi