Društvo

Sandučad, kvake i liftove treba čistiti hlorom!

Autor mondo.me Izvor Dan

Kontaktne površine su glavni prenosioci virusa, a da bi se to spriječilo dezinficijensima na bazi hlora bi valjalo dezinfikovati ulaze stambenih zgrada, liftove, rukohvate i stepeništa.

Izvor: iStock

Iz Agencije za stanovanje navode da oni nemaju obavezu dezinfekcije ulaza već da je to obaveza skupštine stanara. Dakle, ko se nije organizovao – pomoć neka ne čeka, piše Dan.

Supervizor higijene u agenciji Ulazi Podgorice, Marijana Čović, navodi da se sredstvima od hlora dezinfikuju poštanska sandučad, rukohvati, liftovi, utikači, prekidači, ograde, kvake ali i podovi.

Prema njenim riječima, prenosi Dan, za površine koje se dodiruju rukama razmjer hlora mora biti manji od onoga koji se koristi za dezinfekciju podova.

Održavamo 180 ulaza u Podgorici i trenutno je akcenat stavljen na njihovu dezinfekciju. Zvali su nas skoro svi ulazi da povećamo dezinfekciju ali nemamo dovoljno radne snage da izađemo svima u susret pa smo građanima preko vajber grupa dali savjet da se sami organizuju. Građani za dezinfekciju mogu koristiti domestos, varikinu, kao i sva sredstva na bazi alkohola a koja u sebi imaju 60 odsto alkohola. Dezinfikuju se liftovi, prskamo ih pumpama i uglavnom prelazimo kompletnu kabinu. Dezinfikuju se zidovi i bolje je to raditi pumpom jer ulazi u pore. Građani moraju da znaju da kada prskaju lift da ne smiju prskati po tipkama da ga ne bi pokvarili”, rekla je Čović za Dan.

Čović preporučuje građanima da se što manje kreću, da ne koriste liftove ako su u mogućnosti.

Nikada dovoljno ponavljanja da je obavezno pranje ruku. Obuću bi trebalo odložiti ispred ulaznih vrata. Upotrebljene rukavice treba odložiti u kanti sa poklopcem jer u suprotnom postoji mogućnost da se prostor kontiminira”, poručila je Čović.

Tagovi