Društvo

Maske su dio komercijalne nabavke

Izvor MINA

Maske koje se nalaze u prodaji u apotekama dio su komercijalne nabavke, plaćene sa računa Montefarma i nabavljene direktno od proizvođača bez posrednika, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Zsolt Czegledi/MTI

Oni su rekli da se, nakon procjene trenutne epidemiološke situacije, Nacionalno koordinaciono tijelo saglasilo da se dio hirurških maski nađe u prodaji u apotekama Montefarma.

Iz Montefarma su kazali da je cijena po kojoj se maske prodaju nabavna, uvećana za sedam odsto PDV i iznosi 0,51 eura.

"Porudžba i plaćanje pomenitih maski izvršena je 20. marta 2020. godine to jest prije nego su u Crnu Goru stigle donacije", kaže se u saopštenju Montefarma.

Oni su rekli da se donirana oprema ne prodaje u apotekama Montefarma već da je namijenjena onima koji su najviše izloženi opasnosti od corona virusa.

"To su zdravstveni radnici i svi oni koji u ovom trenutku moraju obavljati radne zadatke - vojska, policija, vatrogasna služba, mediji, itd", navodi se u saopštenju.

Montefarm je, kako su podsjetili, isporučio svojim apotekama, u svim opštinama u Crnoj Gori, određeni broj zaštitnih maski, srazmjerno broju stanovnika, a prodaja je počela jutros.

"Broj maski koje se mogu kupiti ograničen je na 5 komada po pacijentu.Apoteke rade od osam do 18 sati, subotom takođe, a apoteke koje rade 24 sata nijesu mijenjale radno vrijeme", kazali su iz Montefarma.

Oni su apelovali na građane da prilikom boravka u našim apotekama poštuju ograničenja kada je u pitanju broj osoba koje u istom trenutku mogu boraviti na 10 metara kvadratnih prostora, da poštuju međusobno rastojanje kao i broj maski koje mogu kupiti.