Društvo

Sve mjere će biti reevaluirane u skladu sa epidemiološkom situacijom

Autor mondo.me

U Kliničkom Centru Crne Gore (KCCG) trenutno se liječi 19 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih su četiri na respiratoru, kazao je direktor te zdravstvene ustanove Jevto Eraković

Izvor: Vlada Crne Gore

On je rekao da se 12 pacijenata nalazi na Infektivnoj klinici, a sedam na Internoj, u poluintenzivnoj i intenzivnoj jedinici liječenja.

„Od pacijenta na Internoj klinici četiri su na respiratoru, što govori o ozbiljnosti njihovog stanja“, kazao je Eraković na konferenciji za novinare.

On je rekao da danas pripremaju još jednog pacijenta za otpust, a do kraja sedmice još šest.

Eraković je kazao da je slična situacija i u drugim bolnicama u Crnoj Gori.

Kako je naveo, osim u KCCG, hospitalizovano je još 22 pacijenta, od čega 11 u Opštoj bolnici u Baru, četiri u Beranama, šest ih je u nikšićkoj bolnici i jedna pacijentknija je u privatnoj bolnici Kodra.

„Svi pacijenti u drugim bolnicama u Crnoj Gori su stabilnog stanja, a prema podacima, sedam pacijenata je u pripremi za skorašnji otpust“, dodao je Eraković.

Zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić je rekao da je od jutros obrađeno još 60 uzoraka i da nema nijednog slučaja koronavirusa.

Begić je rekao da je što se tiče novih mjera NKT od juče je bila činjenica da je uočeno povećano kretanje stanovništva i povećan broj fizičkih kontakata te da je to još uvijek nedopustivo ponašanje.

"Ovo je već četvrti ili peti dan zaredom da registrujemo manje slučajeva, i situacija je takva da će neko pomisliti da smo uspjeli u svom naumu i suzbili širenje epidemije“, kazao je Begić na konferenciji za novinare.

On je poručio građanima da se ne smiju opuštati.

„Ne smijemo se opuštati i ići za talasom optimizma koji se trenutno bilježi“, kazao je Begić.

On je podsjetio da je najveći broj slučajeva obolijevanja zabilježen 3. aprila, kada je registovano 37 oboljelih.

Eraković je pričao o upotrebi BSG vakcine za liječenje koronavirusa.

Kazao da postoje različita stanovišta, ali da ona nijesu ispitana do kraja.

Na pitanje da li se do sada neko od građana samoinicijativno obratio IJZ za testiranje, Begić je rekao da se nijedno testiranje ne radi bez zahtjeva.

"Uspostavlja se imunološka situacija. U slučaju kada se obrate kolcentru 1616, operater će ih uputiti i odraditi proeceduru do kraja. Kodd najvćege broja takvih slučajeva sprovodi se tesitranje. Testiramo čak i one kod kojih postoji samo sumnja da su zaraženi", kazao je Begić.

Eraković je dodado da poseban odnos imaju prema najrizičniji hroničnim pacijentima.

"Svi imaju neophodnu zaštitnu opremu, uradi se epidemiološka anketa. Čak imamo i pacijente iz Tuzi, postupa se na poseban način, i možemo biti zadovolji odnosom KCCG prema njima", naglasio je Eraković.

Eraković je kazao da je tačno da će dio zaštitne opreme, koja je stigla iz Kine, biti u apotekama Montefarma od petka.

"Ono što je najvažnije sa našeg stanovišta, biće dostupne zaštitne maske", rekao je on.

Begić je, odgovarajući na pitanja, pojasnio da su se pojavile nove preporuke za tzv. recikliranje maski.

"One maske koje su korišćene bez poznatog kontakta sa oboljelom osobom, mogu da se koriste duže, nego što je prvobitno bilo rečeno. U slučaju da je koristite više puta, vodite računa da sve što se nalazi na spoljašnjosti, naći će se i unutra. Vodite računa gdje spuštate masku", kazao je Begić.

Govoreći o tome da li izliječeni pacijent može ponovo da se zarazi Begić je rekao da nemaju dovoljno podataka da bi znali o čemu se radi.

"Pojavile su se neke tvrdnje da se vrius rekativirao, što je malo vjerovatno. Definitivno postoji mogućnost i lažnih nalaza ozdravljenja", rekao je on

Eraković je kazao da je nedavno bila aktuelna informacija da inkubacija traje 14 dana, pa zatim da je potrebno 28 dana...

"Savjetujemo izliječenima da budu na oprezu, ali da se pridržavaju mjera kao i svi drugi građani", poručio je Eraković.