Društvo

Evo kako da budete sigurni da ste dobro namjestili zaštitnu masku

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor lepaisrećna.rs

Nadamo se da se pridržavate uputstava, da ste usjpeli da kupite maske i da ih koristite. Ali, da ne biste traćili maske, evo kako da provjerite da li ste ih namjestili kako treba.

Izvor: Guliver/Getty Images/AntonioGuillem

Ovih dana verovatno ne izlazite iz kuće bez zaštitne maske. Jako je važno da je nosite onda kad znate da je povišen rizik od širenja korona virusa, kad idete u prodavnicu… recimo. Ili u apoteku…

Ne zaboravite da možete da se osjećate sasvim dobro, ali da ipak budete tihi prenosilac virusa, i zato je važno da pratite uputstva i koristite masku, između ostalog.

Ali, kad već nosite masku, morate da se postarate da ona bude namještena kako treba.

Najčešće nosimo ili hiruršku masku ili takozvanu partikularnu masku. Obje pokrivaju samo dio lica - usta, bradu i nos, piše "Lepa i srećna".

Treba da znate da gornja traka treba da bude vezana na potiljku, a donja na vratu - tako da donja traka ide ispod ušiju.

Na kraju treba da ovlaš pritisnete metalnu tračicu na sredini tako da se ona oblikuje prema vašem nosu. Time bi trebalo da ste masku u potpunosti prilagodili svom licu.

Najvažnije je - ako nosite partikularnu masku - da uradite pozitivni i negativni test prianjanja.

Pozitivni test se radi tako što jako izdahnete i time stvorite pozitivan pritisak unutar partikularne maske. Ako vazduh ne izlazi sa strane, znači da maska dobro prianja. Ako osjetite da vazduh izlazi sa strane, neophodno je da podesite položaj maske i/ili bolje namjestite trake.

Zatim uradite negativni test prijanjanja - udahnite duboko. Ako vazduh ne ulazi sa strane, negativan pritisak će partikularnu masku privući uz lice.

Pazite kad skidate masku - obavezno uhvatite za trake, a ne za samu masku.

Zagađenu masku odmah bacite u najlon kesu, čvrsto zavežite i onda bacite u smeće.

Temeljno operite ruke, a ako je moguće, operite temeljno i lice.