Društvo

Crnogorski bankari traže pojednostavljene procedure

Izvor MINA

U uslovima pandemije koronavirusa najbitnije je brzo reagovati i pojednostaviti procedure odobravanja kredita za likvidnost, kako bi se pomoglo preduzeću i smanjila mogućnost otpuštanja zaposlenih, saopštili su crnogorski bankari.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Oni su Pobjedi kazali da očekuju smanjenje tražnje investicionih i povećanje kredita za likvidnost.

Predstavnici NLB su rekli da su sa većinom klijenata zajednički definisali plan mjera podrške da preduzeća lakše prevladaju moguće probleme sa likvidnošću.

Analizom smo utvrdili da je u ovom momentu najbitnije brzo reagovati, kao i pojednostaviti proceduru za odobravanje kredita za privrednike i zaposlene u njihovim preduzećima. Posebna kreditna linija za likvidnost je operativna po posebnim cjenovnim uslovima, a za te kredite ne naplaćujemo troškove obrade“, saopštili su iz NLB-a.

Oni su dodali da su na taj način omogućili klijentima da lako dođu do likvidnih sredstava čime su smanjili mogućnost za eventualne otkaze.

U NLB-u su, kako tvrde, pojednostavili realizaciju kredita bez dolaska u banku, kako bi doprinijeli čuvanju socijalne distance i preporuka Instituta za javno zdravlje.

Oni su kazali da nemaju kompletnu sliku za mart, jer se samo pola mjeseca radilo u izmijenjenim uslovima.

Izvjesno je da će doći do usporavanja kreditne aktivnosti kod investicionih kredita, dok će doći do povećanja obima kreditiranja za likvidnost“, objasnili su iz te banke.

Predstavnici CKB su saopštili da je njihov glavni zadatak da obezbijede likvidnost privrede i nađu najbolje rješenje za klijente na individualnoj osnovi, u skladu sa njihovim potrebama i procedurama. I oni smatraju da im se smanjila potražnja za kreditima.

„To je i očekivano, imajući u vidu ekonomsku neizvjesnost u predstojećem periodu, izazvanu pandemijom. Najveći broj zahtjeva klijenata u drugoj polovini marta se odnosi na moratorijum“, naveli su iz CKB-a.

Predstavnici Addiko banke saopštili su da im je prioritet sprovođenje dogovorenih mjera, ali i da razmišljaju o olakšicama.

Dosta toga će zavisiti od razvoja okolnosti, trajanja vanredne situacije i uticaja koji bude imala na cjelokupnu ekonomiju u zemlji. U ovim okolnostima, prioritet je sprovođenje usvojenih mjera za ublažavanje posljedica pandemije. Svakako da razmišljamo i o olakšicama koje možemo ponuditi klijentima da prevaziđu poteškoće i nakon isteka moratorijuma, te razmatramo dodatne povoljnosti u vidu restrukturiranja njihovih obaveza“, rekli su iz Addiko banke

Oni su najavili da će u skladu sa budućom situacijom i potrebama pripremiti adekvatnu ponudu klijentima nakon isteka kriznog perioda. I u toj banci su registrovali očekivani pad kreditne aktivnosti.

Iz Hipotekarne banke ranije su saopštili da će u narednom periodu pod posebnom pažnjom biti klijenti koji su pretrpjeli štete zbog krize.

Kreditna aktivnost je intenzivirana, sa posebnim akcentom na klijente koji su dodatno angažovani zbog novonastale situacije, dok će se u narednom periodu posebno analizirati klijenti čiji je posao pretrpio štetu zbog krize, i za njih će biti moguće praviti nove aranžmane, uz povoljnije uslove“, najavili su iz Hipotekarne banke.

Iz Erste banke su najavili dodatne mjere.

U intenzivnoj smo komunikaciji s klijentima od početka krize kako bismo im na njima prilagođen i jednostavan način omogućili da dođu do potrebnih likvidnih sredstava. Model podrške klijentima biće prilagođen specifičnostima sektora u kojem posluju“, naveli su iz Erste banke.

Tagovi