Društvo

Mugoša: Možda je virus bio prisutan i ranije, mi ga nijesmo otkrili

Autor mondo.me

Direktor Instituta za javno zdravlje rekao je danas da je moguće da je koronavirus bio prisutan u Crnoj Gori i prije nego što je otkriven prvi slučaj obolijevanja.

Izvor: screenshot/YouTube/Vlada Crne Gore


Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je rekao da su testiranja rađena mnogo ranije nego što se pojavio prvi slučaj obolijevanja.

"Možda je virus bio kod nas i ranije, ali mi ga nismo našli. Odložili smo infekciju što dalje, zadnji u Evropi smo imali zaraženog", rekao je Mugoša.

Epidemiolog IJZ Senad Begić rekao je da od 241 oboljelog imamo 25 klastera, odnosno grupa slučajeva koje su međusobno povezane, za 24 je epidemiološka pretraga u toku, a 192 oboljela su djelovi ovih 25 klastera.

Begić je rekao da nema dokaza da je masovno obolijevanje od gripa u januaru izazvano koronom, niti ima dokaza da je ta gripa povezana sa koronom.

"Mi smo još od 17. januara intenzivirali nadzor nad hospitalizacijama, smrtnim slučajevima i nije bilo indikacija da se nešto posebno dešava na terenu. Nismo imali slučajeva sa atipičnom upalom pluća", rekao je Begić.

Na pitanje kada možemo očekivati vrhunac epidemije i kako ocjenjuje nedlju za nama,  Mugoša je rekao da je sve urađeno da se ne desi nagli skok oboljelih.

"Imali smo blagu liniju koja je dozvoljavala da naš sistem adekvatno odgovori. Mogu da kažem da smo uspjeli, ali slijedi vrlo težak period. Očekujemo širenje infekcije, ali mi smo spremni. Već imamo izliječene, oslobađamo resusrse, ali se spremamo za teži scenario jer je u pitanju već 25 klastera. Lakše će biti samo ako poštujemo mjere", rekao je Mugoša.