Društvo

Produžen rok za uplatu preostale rate za školarinu

Autor mondo.me Izvor MINA

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) prihvatio je inicijativu Studentskog parlamenta za produženje roka za uplatu preostale rate za školarinu za studijsku 2019/20. godinu, zbog trenutne epidemiološke situacije.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Predsjednik Upravnog odbora UCG Duško Bjelica je na elektronskoj sjednici kazao je da je rok od 15. aprila pomjeren do 1. juna.

„Uzimajući u obzir opštepoznate okolnosti, s ciljem zaštite materijalnog položaja studentske populacije, Upravni odbor UCG-a ocijenio je opravdanim da se inicijativa prihvati”, naveo je Bjelica.

Prema njegovima riječima, ta odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se na sajtu i u Biltenu UCG-a i dostaviti organizacionim jedinicama na realizaciju, kao i Studentskom parlamentu.

Kako je saopšteno, na predlog rektora Univerziteta Danila Nikolića i uz mišljenje stručnih službi, donešena je i odluka kojom se na 90 dana obustavlja primjena pojedinih opštih pravnih akata UCG-a i utvrđivanja prava na varijabilu.

“U periodu važenja ograničenja, organi rukovođenja Univerziteta i njegovih organizacionih jedinica, neće donositi odluke kojima se zaposlenima utvđuje pravo na varijabilni dio zarade”, kaže se u saopštenju.

Pravna akta čija je primjena obustavljena su, pravilnici o dodacima za aktivnosti u funkciji realizacije nastave i o postupku, uslovima vrednovanja i načinu nagrađivanja zaposlenih za poseban doprinos razvoju i međunarodnom pozicioniranju UCG-a.

“Obustavljena je primjena Odluka o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad člana komisije, radnog tijela ili drugog oblika rada na Univerzitetu”, navodi se u saopštenju.

Za realizaciju te odluke, Upravni odbor UCG je obavezao rektora Univerziteta i rukovodioce svih organizacionih jedinica.