Društvo

U NKT-u zabrinuti: Neki ugostitelji prodavali piće i imali okupljanja!

Autor mondo.me

Nacionalno koordinaciono tijelo je sa zabrinutošću konstatovalo da su uočeni slučajevi da pojedini ugostiteljski objekti omogućavaju građanima kupovinu napitaka u prenosnoj ambalaži i okupljanje u širem prostoru objekata!

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Nacionalno koordinaciono tijelo ističe da to predstavlja eklatantan primjer kršenja naredbe donijete 15. marta.

U saopštenju se podsjeća da takvi postupci predstavljaju rizik po zdravlje i živote građana.

To tijelo je upozorilo da je Krivičnim zakonikom Crne Gore propisana novčana kazna ili zatvor do jedne godine za nepostupanje "po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti“.

Nacionalno koordinaciono tijelo dodaje da je za slučajeve kada usled djela o kojem je riječ bude teško narušeno zdravlje nekog lica propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina, a u slučaju smrti do dvanaest godina zatvora.

Takođe je uočeno da pojedini privredni subjekti, a prije svih kompanije koje izvode građevinske radove, prevoze zaposlene u uslovima koji isključuju obaveznu socijalnu distancu.

"Tim privrednim društvima se, uz razumijevanje napora da održe poslovanje u otežanim epidemiološkim okolnostima, sugeriše da upodobe prevoz zaposlenih i organizaciju rada naredbama i preporukama", navodi se u saopštenju NKT-a.