Društvo

IZLIJEČEN prvi oboljeli od koronavirusa u Crnoj Gori

Autor mondo.me

Prvi pacijent obolio od koronavirusa izliječen je i otpušten kući, saopštio je direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković.

Izvor: Vlada Crne Gore

"Veliki uspjeh KCCG-a jer je pacijent u jednom trenutku bio kandidat za respirator, ali savremenim protokolom liječenja dobili smo rezultat kakav smo željeli", saopštio je Eraković i dodao da je trenutno na liječenju u KCCG 21 osoba oboljela od aktuelnog virusa, te da je registrovan najmlađi pacijet od tri godine iz Bijelog Polja, čije je stanje stabilno.

"Mi smo spremni, ali je i nama i vama interes da izazovi budu što manji", apelovao je Eraković na sve da se pridržavaju mjera koje je donio NKT.

Šefica medicinskog tima, Marina Ratković, kazala je da medinski radnici rade po savremenim protokolima.

"Ako postoje zvanične promjene protokola, mi pratimo i u hodu mijenjamo. Mi imamo protokol koji sprovodimo i koji s epokazao kako treba", kazala je ona.

"Kako mi sprovodimo liječenje tako rade sve covid bolnice u svijetu. Svakodnevno smo u kontaktu, pratimo pojedinačna stanja, imamo odlične stručnjake. Pacijenti u stabilnom stanju, svi. Pacijent iz Nikšića koji je bio kandidat za respirator sada je stabilno", rekla je Ratković i dodala da čitav tim ljekara specijalista brine o pacijentima.

"Raduje nas da je prvi pacijent '74 godište iz Bara otpušten kući. On je želio da se obrati javnosti i da kaže koliko je važno da ispoštujemo mjere NKT-a", rekla je Ratković.

Govoreći o objavljivanju spiska oboljelih i njihovih ličnih podata u javnost Eraković je rekao da podržava Vladu i istrazi tog slučaja.

"Nijedan građanin koji misli da je zaražen nema razloga da ne dođe i testira se. Ne postoji stigmatizacija. Mediji treba da se fokusiraju na liječenje, sva pitanja koja mogu imati politički prizvuk neka ostave za vrijeme posle pandemije. Posvećeni smo pacijentima i pustite nas da radimo. Na političa pitanja nećemo da odgovaramo",rekao je Eraković.

On je rekao da smo imali dosta vremena da izbjegnemo greške drugih zemalja.

"Isporuka respiratora ide svojom dinamikom. Imamo 106 respiratora, a trenutno se koriste dva", rekao je Eraković i zahvalio EU na donacijama.

Ratković je rekla da se ljekari ne bore samo sa virusom već i sa drugim bolestima pacijenata, a na osnovu kompletne slike odlučuju koju će trapiju pacijent primati.

Eraković je saopštio da jedan od zaposlenih u Upravi za javne radove pozitivan na koronavirus, ali da se ne očekuje da u toj ustanovi bude više oboljelih. Kada je riječ o Vrelima ribničkim, Eraković je rekao da će se sve odluke vezano za taj dio grada donositi na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje.

Ratković je rekla da su medicinski radnici raspoloženi za posao, da ne idu na bolovanja i odsustva i da su posvećeni poslu i više nego i obično.