Društvo

Mugoša: Imamo lokalnu transmisiju, složena situacija na Vrelima Ribničkim

Autor mondo.me

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša na konferenciji za medije poručio da 160 oboljelih od koronavirusa pokazuje da imamo lokalnu transmisiju i infekciju unutar populacije.

Izvor: screenshot/YouTube/Vlada Crne Gore

U Crnoj Gori je registrovano  16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je broj oboljelih porastao na 160, potvrdio je na konferenciji za medije direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Uspjeli smo da održimo u Crnoj Gori najduže da budemo zemlja bez inficiranih. Sve ono što se kasnije dešavalo, nepoštovanje mjera, rezultiralo je sa širenjem bolesti. Molim da se ne radi stigmatizacija bolesnih. Niko nije kriv što se razbolio”, saopštio je Mugoša na jutrošnjem brifingu u Institutu za javno zdravlje.

On je naglasio da je Crna Gora jedna od država u Evropi koja radi najviše testiranja, i ponovio da je socijalna distanca jedino rješenje za suzbijanje virusa.

"Epidemiološke službe na Vrelima Ribničkim imaće složenu situaciju i dosta posla. Situacija je izazovna, zbog velikog broja kontakata, velikog broja članova porodice. Preduzeli smo već prve mjere i nastavićemo sa mjerama koje ćemo sprovoditi u cijelom naselju. Moramo tamo pojačati naše napore, ali sve ćemo uraditi u našoj moći da se spriječi širenje bolesti i zato smo stavili u samoizolaciju ljude koji su nastanjeni u toj zgradi”, rekao je Mugoša.

Situaciju na Vrelima Ribničkim prokomentarisala je i Vesna Miranović iz Ministarstva zdravlja.

"Nacionalno koordinaciono tijelo sinoć je razmatralo situaciju na Vrelima Ribničkim. U toj porodici postoji 10 djece različitih godina, a koja su se družila sa drugom djecom. Pratimo šta se dešava sa tom porodicom i ostalima u okruženju. Mjere ćemo širiti kao tome kako se bude odvijala situacija”, istakla je Miranović.

Ona je dodala da se u karantinima u Crnoj Gori trenutno nalazi 940 osoba.

"Imamo jedan najavljeni dolazak u ponedjeljak. Imamo dolazaka i preko Dobraova, Debelog brijega. Tu se intenzitet ne smanjuje, naprotiv. Imamo građane koji ne poštuju uredbu NKT. To su pojedinačni dolasci koji nijesu najavljeni preko amabasada i prave nam određeni problem, ali ni u jednoj situaciji nismo ostavili građanine bez adekvatnog zbrinjavanja. Moraju se obraćati ambasadama da bi pratili naredbe", rekla je Miranović.

Mugoša je naglasio da bi do sada imali samo 60 inficiranih, a ne 160, da su građani bili disciplinovaniji.

"Molio bih da svi čuju. Moj zadatak je da upozorim sve, da shvate da ova bolest ne prašta" naveo je Mugoša.

On je na pitanje da li se stvara kolektivni imunitet, rekao da se poslije preležane bolesti stvara imunitet, ali da je problem potencijalna mutacija virusa. Direktor insittuta je podsjetio da je "osoba iz Bara otišla u Bijelo Polje i sada imamo cijelo jedno selo u karantinu".

On je pojasnio zašto se korigovala mjera zabrana izlaska od subote do ponedjeljka.

"Posmatrajući situaciju, svjesni smo da je početak mjeseca, da građani treba da obnove zalihe, da se ne bi stvarali redovi u prodavnicama i bankama, odlučili smo se na korak da korigujemo mjere. Važno je i mentalno zdravlje nacija, sve znamo o svemu vodimo računa. Ali imam pravo da budem ljut jer su pojedini građani roštiljali u pojedinim djelovima Podgorice, Nikšića, to nije dozvoljeno", objasnio je Mugoša.