Društvo

Mjere preduzete prije pojave virusa, korak prevencije ispred drugih zemalja

Autor mondo.me

Danas je održana pres konferencija Kliničkog centra Crne Gore na kojoj su saopštene najnovije informacije u vezi sa trenutnom epidemiološkom situacijom povodom širenja epidemije koronavirusa.

Izvor: Vlada Crne Gore

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da je trenutno u Crnoj Gori pod nadzorom 6.365 osoba, a da je 120 osoba zaraženo koronavirusom.

"Da smo sve radili i uradili za dobrobit građana pokazuje se i u ovim teškim trenucima. Moramo da slušamo struku. Politika sluša struku. Zdravstveni sistem odlučno stoji na raspolaganju javnosti. Sada je odgovornost podjednaka i zajednička. Sve mjere nemaju za cilj ugrožavanje prava već zaštitu zdravlja i života građana. Građani, samo uz vašu pomoć i saradnju možemo izaći kao pobjednici iz ove borbe. Budimo zajedno u tome", kazao je Hrapović.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jefto Eraković Eraković kazao je da se u to ustanovi liječi 20 pacijenata koji su pozitivni na koronu.

"14 na infektivnoj i 6 na intenzivnoj. Svi na infektivnoj su stabilno i možemo biti zadovoljni kako teče njihov oporavak. Što se tiče pacijenata u intenzivnoj jedinici 2 pacijenta na respiratoru. Drugog smo jutros primili u ranim jutarnjim časovima u KC i odmah je bilo neophodno da bude smješten u intenzivnu jedinicu interne klinike i da bude na respiratoru", dodao je Eraković.

Kazao je da se ovih dana dosta polemisalo o statusu medicinskih radnika.

"Velika većina medicinskog osoblja i ljekara koji su trenutno u izolaciji, nalaze se tamo zahvaljujući privatnim kontaktima. Onim koje su ostvarili van KC. Mogućnost infekcije nije potekla iz zdravstvenih ustanova. Njihovi kontakti sa zaraženima su bili najčešće van zdravstvenih ustanova", dodao je Eraković.

Ocijenio je i da možda zvuči da ponavljaju neke stvari.

"Ali i treba da ih ponavljamo - treba slušati preporuke, pridržavati se definisanog, izbjegavati maksimalno kontakte i uvažavati preporuke oko lične higijene. Vidite da iz dana u dan imamo sve veći broj na respiratorima. Jasno nam je da ono što se dešava u drugim zemljama svijeta prije ili kasnije će se desiti i kod nas. Na nama je da to dovedemo na nivo razumne mjere i da dovedemo sve do kraja sa najmanjim mogućim posljedicama", dodao je direktor KC.

Šef Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović kazao je da je u Opštoj bolnici Nikšić hospitalizovan sugrađanin '57 godište.

"Njegovi kontakti i sam pacijent su već uzrokovani i biće dostupni javnosti. Nestabilnog je zdravstvenog stanja, klinička slika je dinamičkog stanja, ako mu ovakvi budu parametri narednih par sati nije nemoguće da ga stavimo na respirator", naveo je Lazović.

Eraković je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da KC ima sjajnu saradnju sa kolegama iz Evrope i svijeta.

"Našu saradnju ne prekidamo ni u ovom vremenu. Povezani smo sa svojim kolegama. Informacije kruže. Dobili smo pohvale iz referentnih centara npr Njemačke, a dobili smo i upite da prenesemo naša iskustva drugim zemljama. Ljekari sudske medicine su napravili obdukcije pacijenata preminulih od koronavirusa i to izaziva pažnju toliku da su se čak i američke kolege interesovale kako se to radi. Što se tiče neposrednog angažovanja mislim da to u ovom trenu nije potrebno", kazao je Eraković.

Doktor Lazović ja kazao da broj kreveta koji je određen za korona pacijente u Pljevljima iznosi 30, 52 u respiratornom centru u Nikšiću, 60 u Brezoviku, 100 u Baru, 174 +6 kreveta u Podgorici.

Pojasnio je i da u Bijelo Polje neće smještati zaražene pacijente, jer će njih uputiti u beransku bolnicu gdje je na raspolaganju 84 kreveta.

"Mimo posteljnog fonda imamo u izradi i 5 privremenih bolnica kapaciteta oko 600 postelja, što nas priprema za treći, najružniji scenario. Nadamo se da nam oni neće trebati, ali smatrali bi se neozbiljnim sistemom ako to ne uradimo", dodao je on. Kazao je da u Crnoj Gori trenutno ima 106 respiratora, 45 je u ustanovama van Podgorice, a ostali su u glavnom gradu.

"Danas treba da stigne još 5 i do petka još 20 respiratora", poručio je Lazović.

Eraković je kazao da su rezultati testova koji su prezentovani crnogorskoj javnosti validni, te da apsolutno mogu stati iza njih.

Komentarišući pisanje medija u vezi sa istraživanjem, koje je navodno pokazalo da je Crne Gora prikrivala broj zaraženih, a za koje je juče i iz Vlade saopšteno da je u pitanju lažna vijest, Eraković je kazao da su u pitanju zlonamjerne inicijative.

"Jasno nam je da ne želimo da ulazimo u političke interpretacije inicijativa. Radimo u polju struke i sve će biti transparentno građanima Crne Gore", kazao je Eraković.

Lazović je ponovio da COVID 19 ima period inkubacija do 14 dana, te da je medijana 5,2 dana...

"Podaci su različiti. Najčešći simptom je temperatura. Bolesnik je konstantno febridan. Drugi simptom je veoma bitan - suv kašalj. Osjećaj grebanja i teškog gutanja, osjećaj umora i malaksalosti. Simptomi se razvijaju postešeno. Kako će izgledati cijela slika zavisi od starosne dobi. Mlađa poulacija bolest podnosi dobro. Dešava se da na nogama preleže bolest. Najopasniji su oni asomptimatski koji siju boles,t a nemaju kliničku sliku. Najosjetljiviji su stariji od 65 godina, hronični respiratorci, dijabetičari i oni koje imaju više bolesti", kazao je šef Kriznog medicinskog štaba.

Eraković je napomenuo da jedan od dva pacijenta koji su na respiratoru, spada u srednje godine.

"U odnosu na ukupan broj, imamo i veliki broj mladih pacijenata na infektivnoj klinici. Nema opuštanja ni u jednoj starosnoj kategoriji. Moramo se držati preporuka", ponovio je on.

Lazović je kazao i da se 80 odsto pacijenta tretira u kućnim uslovima pod nadzorom ljekara pri čemu je, kako je kazao, tamo dirigent u cijelom orkestru IJZCG.

"Ako epidemija počne da bukti onda slijede bolnice privremenog tipa", dodao je on.

Eraković je kazao i da je zadovoljan stanjem pacijenata na Infektivnoj klinici. "Kada ustanovimo da je test na koronu kod osobe koja se liječi 2x negativan u 24 sata i ako se pacijent dobro osjeća sa zadovoljstvom ćemo konstatovati prvog koji je ozdravio u KCCG", kazao je odgovarajući na novinarska pitanja.

Direktor KC je kazao i da je, od dana kada se pojavio prvi pacijent sa koronavirusom, bilo 119 porođaja.