Društvo

Filološki fakultet nastavlja semestar u onlajn režimu

Izvor MINA

Filološki fakultet u Nikšiću prilagodio se izazovu učenja na daljinu i obezbijedio kontinuitet nastave u okolnostima opasnosti od globalne pandemije koronavirusa, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore (UCG)

Univerzitet Crne Gore
Izvor: MONDO

Dekanka Filološkog fakulteta, Tatjana Jovović rekla je da su, iako je fizičko prisustvo profesora i studenata nezamjenljivo, u uslovima prinudne izolacije modusi onlajn nastave prihvatljivi i gotovo da ne umanjuju kvalitet nastave.

Zahvaljujući prirodi humanističkog fakulteta, moguće je realizovati veoma efikasnu nastavu na daljinu", rekla je Jovović.

Kako je navela, informatička služba UCG ponudila im je nekoliko najkomfornijih digitalnih platformi.

Jovović je rekla da je najveći dio profesora odabrao komunikacioni kanal koji najviše odgovara njihovim ličnim afinitetima i zahtjevima njihovih predmeta.

Prema njenim riječima, profesori Filološkog fakulteta imaju visok nivo digitalne pismenosti.

Dosta profesora Filozofskog fakluteta je pohađalo internacionalne seminare o korišćenju tehnologija u visokom obrazovanju, pa je većina samostalno otključala i proučila ponuđene alatke od Rektorata UCG, a oni koji se nisu najbolje snašli obratili su se za pomoć IT inženjeru koji radi na fakultetu”, rekla je Jovović.

Kako je kazala, savremene aplikacije su jednostavne za korisničku upotrebu i potrebno je izdvojiti malo vremena kako bi se proučile njihove mogućnosti.

Jovović je navela da je dobar dio profesora, već koristio Moodle platformu u okviru primjene metoda flipped classroom i blended learning.

Pojedinci su se orijentisali na Skype, Google classroom i srodne platforme. Mislim da je aplikacija ZOOM najbolji ekvivalent klasičnoj nastavi, uz kombinaciju sa postavljanjem nastavnih materijala na fakultetski sajt ili Moodle. Ova aplikacija je izvanredna u obezbjeđivanju interakcije između profesora i studenata“, rekla je Jovović.

Kako je navela, svi profesori Filološkog fakulteta imaju obavezu da preko elektronske prepiske ili obavještenja na sajtu informišu studente o nastavnom procesu, a pojedini koriste i društvene mreže.

Jovović je rekla da sve ukazuje da će trenutna situacija potrajati i, kako je navela, neminovno je razmišljanje na temu buduće realizacije ispita.

Prema njenim riječima, Zoom aplikacija, omogućava pouzdanu usmenu provjeru znanja, a kako je rekla, a o načinu pismenog ispitivanja biće odlučeno nakon testiranja postojećih opcija.

Ova teška i nelagodna situacija ima i svoju dobru stranu, natjeraće nas na mnoga lična preispitivanja, potaknuće kreativnost i domišljatost i poboljšati opštu informatičku pismenost".