Društvo

Koronom zaraženo 14 osoba mlađih od 18 godina

Autor mondo.me

Koronavirusom u Crnoj Gori zaraženo je 14 osoba mlađih od 18 godina, saopštio je jutros direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Izvor: Printscree

U karantinima se trenutno nalazi 1096 osoba, 50 manje nego prethodnog dana, saopštila je Vesna Miraniović, dodajući da je 50 osoba sprovedeno u kućnu izolaciju.

"Prostor je dizinfikovan i spreman da primi novu grupu koja će danas oko 13:30 stići iz Srbije," navela je ona.

"Na respiratoru imamo osobu koja je '67 godište. Virus je nepredvidiv, zahvata sve starosne kategorije. Nemojte da nas statistički podaci čine hrabrijima, jer među oboljelima imamo i djece", rekla je Miranović.

Među zaraženim imamo 14 osoba mlađih od 18 godina, rekao je Mugoša, a u dobi od 2 do 9 godina dva pacijenta i oni su dobrog zdravstvenog stanja.

Kada je riječ o masovnim testiranjima, Mugoša je rekao da se testiraju oni koji pokazuju bilo koji znak respiratorne infekcije ili osobe koje dolaze iz zemalja viske transmisije te da se testovi izvode po preporukama SZO.

"Imamo skoro 1000 testiranja do sada, a neke i ponavljamo", rekao je Mugoša.



Kada je riječ o novozaraženima, Mugoša je rekao da je većina slučajeva povezano, a da su registrovana tri nova klastera.

Govoreći o mjerama zabrane okupljanja u stanovima osobama koje nisu dio jednog domaćinstava, Miranović je rekla da cilj nije policijska kontrola građana već je riječ o medicinskoj , preventivnoj kontroli.

"Ako dobijemo informaciju da je bilo okupljanja u nekom prostoru mi ćemo to ispitati", rekla je Miranović.

"Ako vratimo period obolijevanja i vrijeme inkubacije sve ovo je nepoštovanje mjera koje su donijete. Mjere koje previđaju da nema fizičkog kontakta su opravdane i ako želimo da ostanemo na ovom broju inficiranih, a koje možemo da držimo pod kontrolom, moramo ih poštovati", rekao je Mugoša.

Govoreći o zabrani izlaska nedjeljom, Miranović je kazala da je sada vrijeme kada se struka pita i pravila koja se donose moraju se poštovati.

"Sjećam se vremena kada prodavnice nisu radile nedjeljom, tako da ne mislim da će to biti problem".

"Ne znamo koliko će nam respiratora biti potrebno, ako ne budemo poštovali mjere. Nemojte kasnije da problem prebacujete u dvorište Ministarstva zdravlja, gledajte šta se dešava u Italiji. Svaka država ima svoj koncept, ne postoji jedinstveno rješenje. Mi krojimo sistem prema našim potrebama, nastavite da slušate šta vam pričamo, za sad nam dobro ide, ali to ne znači da će tako i ostati", rekla je Miranović.

Kada je riječ o Opštini Tuzi, Mugoša je rekao da je u poslednja dva dana relativno dobra situacija jer je od svih testiranih bio samo jedan pozitivan rezutat, ali je epidemiološki u toj opštini situacija još uvijek napeta.