Društvo

Krivična prijava za nesavjesne ribolovce

Izvor MINA

U Nacionalnom parku (NP) Skadarsko jezero u ponedjeljak su, i pored brojnih apela nadležnih, zatečena dva ribara u nelegalnom izlovu, protiv kojih su podnesene krivične prijave.

Izvor: MONDO/Natalija Dragović

Iz preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) je saopšteno da su ta dva ribara u nelegalnom izlovu koristili agregat - električnu energiju i time ugrozili zaštićenu vrstu ptica, pelikane, koja se naseljava u neposrednoj blizini Pančevog oka.

“Ovakve radnje pojednica su zločin prema prirodi“, rekli su iz NPCG.

Oni su neodgovorne ribare upozorili da je Skadarsko jezero pod stalnim monitoringom, što znači da u svakom trenutku imaju video snimke koje koriste kao dokazni material.

Iz NPCG su ranije saopštili da neće tolerisati neodgovorno i neprimjereno ponašanje pojedinaca ni u situaciji kada Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, a i cijela država, čine sve da se posljedice zarazne bolesti COVID-19 i mogućeg širenja virusa svedu na minimum.

Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero počeo je 15. marta i traje do 15. maja, što podrazumjeva zabranu ulova svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje.

“Međutim, vanredne okolnosti i dodatne mjere koje je donijela kompanija, podrazumjevaju zabranu bilo kakvih aktivnosti na jezeru, uključujući i lov na jegulju”, zaključuje se u saopštenju.

Možda ce vas zanimati