Društvo

Spiskovi samoizolacije - "Lov na vještice" ili mjera prevencije? ANKETA

Autor Miljana Dašić

Sa pojavom virusa COVID-19 u Crnoj Gori donijete su brojne restriktivne mjere kojima se pokušava suzbiti epidemija

Izvor: Screenshot/Vlada Crne Gore

Pored brojnih mjera koje ograničavaju slobodu kretanja, donijeta je i jedna koja je izazvala brojne diskusije - javno objavljivanje imena i adresa osoba koje se nalaze u samoizolaciji.

"Nacionalno koordinaciono tijelo je, sa punom sviješću da da je ovu Odluku moguće posmatrati sa raznih aspekata, odlučilo jednoglasno sa čvrstim uvjerenjem svih članova da je zaštita života i zdravlja građana naša primarna dužnost, obaveza i najviši prioritet", saopšteno je tada iz Nacionalnog koordinacionog tijela za suzbijanje zaraznih bolesti (NKT).

Izvor: Screenshot/Vlada Crne Gore

Osim spiska koji je kreirala Vlada Crne Gore i objavila 21. marta, ubrzo se pojavila i mobilna i web aplikacija koju su kreirale nepoznate osobe, a koja u zavisnosti od vaše lokacije pokazuje koliko je od vas udaljena osoba koja se nalazi u samoizolaciji, naravno, pod punim imenom i prezimenom i adresom boravka.

Brojne nevladine organizacije i građani osudili su ovaj postupak Vlade Crne Gore ističući da je riječ o kršenju jednog od osnovnih ljudskih prava, prava na privatnost. Takođe, iz ovog sektora ističe se da su osobe čija se imena nalaze na ovim spiskovima izložena stigmatizaciji, te da mjera samoizolacije ili institucionalnog karantina ne podrazumijeva da je osoba inficirana virusom, već je riječ o periodu u kojem bi se trebalo osigurati od sumnje da li je nečije zdravstveno stanje potencijalno ugrožavajuće za druge.

Osim toga, oni koji su protiv ovih spiskova ističu da to nije način da se društvo u potpunosti osigura da li se neko pridržava izrečene mjere. To takođe zavisi i od odluke osoba koje primijete da je neko iz njihovog okruženja viđen kako krši samoizolaciju da li će prijaviti slučaj ili ne.

Nakon donošenja odluke o objavljivanju imena ljudi u izolaciji, crnogorski premijer Duško Marković je kazao da se Vlada vodila procjenom da je pravo na zdravlje i život iznad prava na bezuslovnu zaštitu ličnih podataka.

KAKO VI OCIJENJUJETE ODLUKU VLADE DA OBJAVI IMENA I ADRESE OSOBA U SAMOIZOLACIJI?

ODGOVORITE U NAŠOJ ANKETI:

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt