Društvo

Vlahović: Pomoć napuštenim životinjama u ovom kriznom periodu

Autor mondo.me

U poslednjem periodu, sa pojavom Korona virusa u našoj zemlji, pojavila su se među građanima podijeljena mišljenja o tome da li se Korona virus prenosi sa kućnih ljubimaca na ljude.

Korona virus se ne prenosi sa životinja na ljude - NVO Prijatelji životinja Podgorica
Izvor: Prijatelji životinja Podgorica

"Tako se i našoj organizaciji javio veliki broj zabrinutih ljudi, među kojima i vlasnici kućnih ljubimaca, sa molbom da im objasnimo kako da se sačuvaju od eventualnog prenošenja virusa sa životinja na njih i da li je to zapravo moguće", saopštio je danas direktor NVO Prijatelji životinja Podgorica Dragoje Vlahović.

Korona virus se ne prenosi sa životinja na ljude - NVO Prijatelji životinja Podgorica
Izvor: Dragoje Vlahovic

Kao uzrok zabrinutosti kod pojedinih građana možemo navesti lažne informacije u pojedinim medijima i na društvenim mrežama, gdje piše kako su kućni ljubimci mogući prenosioci virusa na čovjeka, a što navodno potpisuje Svjetska zdravstvena organizacija.

"Naravno, detaljnom provjerom tih informacija došli smo do saopštenja Svjetske zdravstvene organizacije, u kom jasno piše da je nemoguće prenijeti Korona virus sa kućnog ljubimca na čovjeka. To takođe potvrđuje i Svjetska veterinarska organizacija, ali i mnogi naučnici koji su već vršili eksperimente o mogućnosti prenošenja Korona virusa sa životinje na čovjeka. Dakle, ne morate da se plašite da možete dobiti Korona virus ako mazite kućnog ljubimca, a naravno, preporučuje se pranje ruku, što je ujedno i stvar lične higijene", kazao je Vlahović.

Veoma važno, kaže Vlahović, da ne kažem ključno je napomenuti da trenutno imamo veliki broj napuštenih životinja, o kojima, u danima skoro pa vanrednog stanja, gotovo niko ne brine. Čak su i skloništa za napuštene pse u Crnoj Gori zatvorena za posjete, ali i za prihvatanje i smještaj novih pasa.

"Stoga nevladina organizacija "Prijatelji životinja Podgorica" apeluje ili bolje rečeno molimo sve građane da u ovim teškim trenucima pokažu solidarnost i prema napuštenim životinjama, te da im svi u svojim naseljima, u skladu sa svojim mogućnostima iznesemo malo hrane i vode, kako bi preživjele", kazao je Vlahović.