Društvo

Od sjutra aktivan servis za ONLINE produžavanje bolovanja!

Izvor MINA

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) je, na osnovu novousvojenih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), odlučio da privremeno osnuje servis eBolovanje preko kojeg će osiguranici moći da podnesu zahtjev za produženje bolovanja.

Izvor: MONDO

Servis će biti dostupan od sjutra do 30. aprila, na portalu eZdravlje, u sklopu odjeljka eNaručivanje.

Direktor Fonda Sead Čirgić kazao je da će se osiguranicima koji imaju otvoreno bolovanje preko prvostepenih ljekarskih komisija FZO, bolovanje po automatizmu produžiti do 30. aprila, uz zahtjev koji podnose izabranom doktoru.

Takođe, oni osiguranici koji imaju odobreno bolovanje od izabranog doktora, potrebno je da, ukoliko žele da produže bolovanje, upute zahtjev svom izabranom ljekaru kako bi bolovanje bilo produženo do 30. aprila", pojasnio je Čirgić.

On je za Infobiro kazao da če servis eBolovanje omogućiti onlajn podnošenje zahtjeva za produženje bolovanja.

"Želim da napomenem da prilikom korištenja ovog servisa istovremeno neće biti u mogućnosti da se koristi servis eTerapija i eDoznaka. Odnosno, u toku jednog dana moguće je koristiti samo jedan servis u okviru servisa eNaručivanje", istakao je Čirgić.

On je pojasnio da će, nakon naručene usluge, osiguranici putem SMS-a dobiti informaciju kada je njihov zahtjev za bolovanje realizovan.

"Osim korišćenja portala eZdravlje kod zahtjeva za produženje bolovanja, naši osiguranici te zahtjeve mogu uputiti lično, kod svog izabranog ljekara, ali odlaskom koji u ovom momentu ne preporučujemo", naveo je Čirgić.

Kako je kazao, Fond od sjutra neće primati zahtjeve po osnovu ostvarivanja prava obaveznog zdravstvenog osiguranja, koji se odnose na sve vrste refundacija troškova, kao i potvrde koje su se dobijale od Fonda, poput potvrda za nabavku pomagala.

"Ove su mjere bile neophodne kako bismo smanjili pristup naših osiguranika, prije svega ljekarima, jer u ovom momentu oni sam nam najpotrebniji“, rekao je Čirgić.

Prema njegovim riječima, od sjutra uveče će u Podgorici biti obezbijeđena dežurstva stomatoloških ambulanti.

Po dvije ambulante će dežurati radnim danima, a za vikend ćemo obezbijediti dežurstvo tri stomatološke ambulante", kazao je Čirgić.

On je dodao da će privremene mjere biti na snazi do 30. aprila, a o eventualnim izmjenama režima rada i primanja zahtjeva osiguranici će biti blagovremeno obaviješteni.

Jedini zahtjevi koje naši osiguranici mogu predavati na područnim jedinicima su zahtjevi za zdravstvene knjižice za novorođenčad, kao i za odobrenje ljekova za one ljekove koje odobrava Komisija Fonda", zaključio je Čirgić.