Društvo

Istekla lična dokumenta i dalje važeća

Autor mondo.me Izvor MINA

Istekla dokumenta kao što su lična karta, pasoš i vozačka dozvola, i dalje su važeća, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), navodeći da to važi i za saobraćajnu dozvolu, uz polisu osiguranja.

Izvor: MONDO

Iz tog resora su kazali da će važeće biti i dozvole za stalni i privremeni boravak, kao i dozvole za privremeni boravak i rad stranaca.

Iz MUP-a su podsjetili da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo nove mjere među kojima je, između ostalih, obaveza nadležnih organa koji kontrolišu i regulišu saobraćaj, da saobraćajne dozvole kojima je istekao rok važenja smatraju važećim, ako vozač uz dozvolu posjeduje važeću polisu osiguranja i dokaz o izvršenom tehničkom pregledu vozila.

Obaveza je državnih i organa lokalne samouprave, privrednih društava, javnih ustanova i drugih, da dozvole za stalni i privremeni boravak, i kao dozvole za privremeni boravak i rad stranaca, kojima je istekao rok važenja, a po osnovu kojih ostvaruju neko svoje pravo ili izvršavaju obavezu, smatraju važećim.

Iz MUP-a podsjećaju i da su šalterske sale njihovih područnih jedinica i filijala od 18. marta zatvorene, i da su dokumenta koja su istekla, a izdata su nakon 2008. godine, važeća.

„Ukoliko građani imaju hitnu potrebu za izdavanjem novog dokumenta, mogu se obratiti MUP-u na email adresu upravno.mup@mup.gov.me ili pozvati na brojeve telefona 020/225 341, 020 203 275 i 020/245-663, radnim danima od sedam do 15 sati“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, putem portala www.dokumenta.me, građani mogu podnijeti zahtjeve za izdavanje izvoda iz registra rođenih, uvjerenja iz registra crnogorskih državljana i uvjerenja iz registra prebivališta.

Davanjem naloga za dostavu dokumenata na adresu, građanin se obavezuje da, po prijemu pošiljke, plati troškove Agenciji koja je dostavlj, u iznosu od 3,5 EUR, uključujući PDV.

Ukoliko se, istovremeno, naručuje dva ili više dokumenata, plaća se samo jedan iznos naknade za dostavu za sva poručena dokumenta“, precizirali su iz MUP-a.

Kako su naveli, dokumenti se dostavljaju u kratkim rokovima, a obustavljena je naplata takse od dva EUR za građane koji su naručili izdavanje izvoda iz registra rođenih i uvjerenja iz registra crnogorskih državljana preko portala www.dokumenta.me, u skladu sa privremenom mjerom koju je donijelo NKT.

„Takođe, na web stranici www.mup.gov.me, građani se mogu informisati o načinu i uslovima ostvarivanja određenih prava u oblasti izdavanja identifikacionih i drugih dokumenata“, dodaje se u saopštenju.