Društvo

Karantini bez toplomjera, sredstava za dezinfekciju...

Autor Miljana Dašić

Širom Crne Gore formirani su karantini za osobe koje dolaze iz inostranstva i one koji se ne pridržavaju propisanih mjera samoizolacije u skladu sa okolnostima nastalim povodom pandemije virusa COVID-19

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

U našoj zemlji mjerama samoizolacije podvrgnuto je oko šest hiljada građana, dok se u institucionalnim karantinima, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, nalazi oko osamsto osoba.

Smješteni u karantinima većinom su osobe koje su doputovale iz inostranstva, kao i oni koji su kršili mjere obavezne samoizolacije.

U smjernicama za ponašanje osoba za koje postoji sumnja da su mogle da dođuu kontakt sa uzročnikom korona virusa stoji sledeće:

"U karantin (institucionalni) idu osobe koje su bile u kontaktu ili se sumnja da su bile u kontaktu sa potvrđeno oboljelom osobom bez obzira na zemlju porijekla i osobe koje dolaze iz zemalja sa visokim nivoom lokalne transmisije virusa (...)", dok kriterijume za kućnu samoizolaciju zadovoljavaju osobe koje dolaze iz zemalja sa umjerenim i niskim nivoom transmisije i nisu došle organizovanim prevozom gdje su bili putnici iz različitih zemalja."

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Prema trenutno definisanom vremenu inkubacije virusa COVID-19, trajanje karantina određeno je na dvije nedjelje, uz mogućnost dupliranja institucionalne izolacije u slučajevima kršenja karantinskih obaveza.

Kada je riječ o onome što osobi smještenoj u karantnu mora biti obezbijeđeno, između ostalog, navodi se odgovarajući medicinski tretman za postojeća stanja i psihosocijalna podrška za lica koja iskazuju potrebu.

Mjere prevencije podrazumijevaju dezinfekciona sredstva, koja su, navodi se u smjernicama, "unaprijed obezbijeđena".

Dalje, navodi se da "prilikom eventualne potrebe korišćenja zajedničkih prostorija u objektu obavezna je upotreba hirurških maski".

Ono u šta su se osobe smještene u karantinima uvjerile jeste da, prije svega, većinom nisu smještene u izolovanim prostorijama već u sobama uglavnom boravi dvoje, bez zaštitnih maski.

Dezinfekciona sredstva nisu obezbijeđena, a adekvatna ljekarska i psihosocijalna potreba osobama koje imaju potrebu za tim nije bila obezbijeđena pri samom dolasku u karantin. Tome u prilog svjedoči i činjenica da je dijabetičar smješten u karantinu formiranom u hotelu "Lighthouse" u Igalu čekao više od sat vremena na pomoć, a brojne osobe u psihičkim stanjima koja zahtijevaju pomoć istu nisu dobile. Od danas je, međutim, onima koji borave u ovom karantinu dostupno medicinsko osoblje koje će po pozivu pružiti ljekarsku ili psihosocijalnu pomoć osobama kojima je potrebna.

Međutim, ono što najviše zabrinjava jeste mjera koja propisuje dodjeljivanje odgovarajućeg obrasca u kome će osoba upisivati podatke mjerenja temperature dva puta dnevno termometrom koji, navodi se u smjernicama, mora imati svaka soba.

U karantinima u Igalu, odnosno u sobama predviđenim za izolaciju, nema ni toplomjera niti potrebnih obrazaca. Zašto je to tako, odgovore ne uspijevamo da dobijemo.

Iz istih razloga Dom zdravlja Bar oglasio sa molbom da svi koji imaju viška toplomjer donesu isti na nekom od punktova Doma zdravlja kako bi se ustupili karantinu u Sutomoru, kojem je potrebno sto ovih uređaja.

Jedini medicinski nadzor kojem su osobe doputovale iz inostranstva bile podvrgnute jeste mjerenje temperature na aerodromu, a odgovore da li će biti uspostavljene odgovarajuće propisane mjere u karantinima nismo uspjeli da dobijemo.