Društvo

Za sklapanje braka na otvorenom 250 eura

Autor mondo.me Izvor Dan

Nova odluka o lokalnim administrativnim taksama Opštine Kotor počela je da se primjenjuje 20. marta.

Izvor: Guliver/Getty Images/saiva

“Došlo je do smanjenja gotovo svih administrativnih taksi. Do skora je tarifa za zahtjev, molbu, predlog i prijavu iznosila pet eura, sada je smanjena na dva eura, za uvjerenja koja izdaju organi lokalne uprave plaćalo se pet, a sada će tri eura. Izvod iz matične knjige vjenčanih koštaće tri, umjesto dosadašnjih pet eura. Za žalbu protiv rješenja lokalnog poreskog organa potrebno je bilo izdvojiti osam eura, a sada je pet eura”, kaže za Dan sekretar Sekretarijata za opštu upravu Vladan Pejović.

Dodaje da je ovom odlukom većina tarifa smanjena, ali da su uvedene i nove tarife. Tako je, između ostalog, za izvod iz matičnog registra vjenčanih taksa 2 eura, za internacionlni 7, koliko i po zahtjevu za naknadni upis braka u registar vjenčanih.

Za spise i radnje u postupku sklapanja braka, radnim i neradnim danima i praznicima u službenim prostorijama taksa iznosi 30 eura, van službenih prostorija u zatvorenom prostoru 200 eura, a na otvorenom (otvoreni šankovi, plutajući objekti, ploveći objekti, plažni prostori, livade) 250 eura.

Takse iz oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata i zaštite životne sredine kreću se od 10 do 50 eura, kolika je za rješenja kojima se odobrava pretvaranje zajedničkih ili posebnih djelova stambene zgrade u poslovni prostor, odnosno stan.

Takse iz komunalne oblasti kreću se od 20 do 150 eura.

Iz oblasti poljoprivrede i vodoprivrede takse se kreću od 80 do 200 eura, koliko treba platiti taksu za rješenja o vodnoj dozvoli.