Društvo

Budva donijela nove mjere: Zabranjene PLAŽE i ostale javne površine

Autor mondo.me

Opština Budva donijela je nove mjere radi suzbijanja epidemije virusa COVID-19

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Na osnovu Naredbe za preduzimanje privremenih mjera za spriječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i spriječavanje prenošenja novog koronavirusa koju je donijelo Ministarstvo zdravlja i Preporuka Nacionalnog Koordinacionog tijela, u cilju efikasnije zaštite zdravlja građana i sprečavanja prenošenja virusa, opštinski Tim donosi naredbu o zabrani korišćenja svih šetališta na teritoriji Opštine Budva (Jaz, Budva, Bečići, Rafailovići, Miločer, Sveti Stefan, Pržno, Petrovac, Buljarica); svih plaža, trgova, parkova i javnih površina pogodnih za okupljanja koje se nalaze na teritoriji ove opštine kao i platoa ispred Starog grada.

Opštinski Tim je donio odluku da na prostoru Starog grada mogu boraviti samo vlasnici objekata i oni koji žive i rade na ovom lokalitetu, u skladu sa izdatim naredbama nadležnih državnih organa.

"Zadužuje se Komunalna policija da vrši kontrolu poštovanja izdatih zabrana korišćenja u saradnji sa Centrom bezbjednosti Budva. Svi koji prekrše izdate naredbe biće procesuirani shodno propisanim zakonskim sankcijama. Ova mjera primjenjivaće se od ponedeljka, 23.03.2020. godine", saopštili su iz ove Opštine.

Takođe, predviđaju se i sledeće mjere:

- Zadužuje se Služba zaštite i spašavanja Opštine Budva da izvrši dezinfekciju svih objekata javnih ustanova na teritoriji opštine kao i javnih površina, stambenih ulaza, ulica, parkinga i drugih površina u cilju suzbijanja širenja novog korona virusa u cilju zaštite zdravlja građana.

- Sva službena vozila Opštine Budva, javnih ustanova i lokalnih preduzeća stavljaju se na raspolaganje opštinskom Timu za zaštitu i spašavanje za potrebe dopremanja hrane, ljekova i drugih potrepština građanima Budva kojima je pomoć potrebna.

- Pozivaju se privredni subjekti koji posluju u vrijeme važenja privremenih mjera da se striktno pridržavaju izdatih naredbi i poštuju higijenske, zdravstvene i druge uslove.

- U cilju smanjenja gužvi u objektima gdje se vrše pekarske djelatnosti preporučuje se da se roba izdaje putem šaltera kako bi se izbjeglo zadržavanje u samim objektima i time održala preporučena socijalna distanca.

- Pozivaju se trgovinski objekti koji se bave prodajom prehrambene i mješovite robe, finansijske institucije, apoteke, subjekti koji se bave poštanskom djelatnošću i drugi, da prilagode radno vrijeme novonastaloj situaciji i da strogo poštuju preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore o propisanoj socijalnoj distanci za korisnike usluga. Takođe se pozivaju da poštuju i druge propisane mjere kojima se obezbijeđuje veća sigurnost i bezbjednost zaposlenih i kupaca i time dodatno obezbijede poštovanje socijalne distance i sprečavanje širenja koronavirusa.

MONDO je nedavno izvještavao o posjećenosti plaža u vrijeme epidemije.