Društvo

Kafići u centru Podgorice biće jednobrazni, stižu aparati za prodaju štampe

Autor mondo.me Izvor Dan

Bašte i tende ugostiteljskih objekata u užem centru Podgorice u narednom periodu biće jednobrazne kako bi ovaj dio Podgorice dobio ljepši ambijentalni izgled.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Da li će one biti u određenim bojama ili će imati isti izgled definisaće konkurs za izbor konkursnog rješenja koji će uskoro biti raspisan, piše Dan.

Marko Rakočević, sekretar za komunalne poslove, saopštio je
da će mogućnost unificiranja ovih objekata dati program privremenih objekata za područje Glavnog grada i Opštine.

On je objasnio da je ideja da se unificiraju ugostiteljski objekte u centru grada.

To znači da tende lokala budu jednobrazne, a da za bašte budu propisani izgled, boja i materijal. Cilj nam je to dobije smisao i da bude ambijentalno ljepše, da centar grada dobije novi izgled”, rekao je Rakočević, prenosi Dan.

On je dodao da je moguće da će Sekretarijat raspisati konkurs kako bi dobili najbolje konkursno rješenje koje će propisati kako bi to trebalo da izgleda ubuduće.

Da li će biti u bojama grada ili drugačije vidjećemo. Takođe, gledaćemo da unificiramo i aparata za prodaju koštanja, kokica. Centar grada se pokušava oživjeti kroz niz aktivnosti, od zatvaranja saobraćaja, preko organizacije događaja, rekonstrukcije saobraćajnica, pa pokušavamo da u konačnom ostavimo i ovu mogućnost”, rekao je Rakočević.

On navodi da će se o tome koliko će privremenih objekata biti ucrtano znati nakon što radna grupa završi dokument.

Radna grupa sastavljena od predstavnika sekretarijata, gradskog arhitekte i Ministarstva održivog razvoja odradila je ogroman posao. Ministarstvo je prihvatilo dosta naših sugestija, tako da ulazimo u završnu fazu izrade programa. Predmet ucrtavanja je par hiljada objekata, a nama je ostalo je da ucrtamo nešto objekata na privatnim parcelama. Koliko će njih biti ucrtano znaće se kada program privedemo kraju”, rekao je Rakočević.

Ministarstvo je produžilo rok za izradu programa do 31. Decembra ali je Rakočević naveo da se neće čekati taj rok već će posao biti završen ranije. On je dodao da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma predvidjelo uvođenje novih objekata koje će Sekretarijat uvrstiti i u program.

Novina je da se uvode aparati za prodaju štampe, koji do sada nijesu bili precizirani u pravilniku Ministarstva.

Tagovi