Društvo

U nikšićkom Domu zdravlja otvoren telefon za podršku

Autor mondo.me

U Centru za djecu sa posebnim potrebama – Razvojnom savjetovalištu Dječjeg dispanzera nikšićkog Doma zdravlja otvoren je Telefon za podršku djeci i porodici kako bi lakše prevazišli situaciju nastalu zbog epidemije korona virusa.

Izvor: MONDO/Katarina Drašković

Logoped u Centru, Ana Kovač, kazala je agenciji MINA da će u danima pandemije djeci i roditeljima biti pružana psihosocijalna podrška dječijeg psihologa i socijalnog radnika i organizovan savjetodavni rad logopeda kroz individualno i porodično savjetovanje i intervencije.

“Savjetodavni rad logopeda za vrijeme pandemije namijenjen je porodicama u kojima djeca imaju različite smetnje u razvoju govora, jezika i komunikacije, koje se odnose na usporen jezički razvoj, poremećaj izgovora glasova, mucanje, smetnje u čitanju i pisanju, oštećenje sluha, autizam, intelektualnu ometnost, neurogene poremećaje komunikacije”, navela je Kovač.

Na Telefon podrške mogu se javiti i roditelji-staratelji koji sumnjaju da kod njihove djece postoji neka smetnja u govorno-jezičkom razvoju, a logoped će im kroz savjetodavni rad, kako je navela Kovač, dati informacije, uputstvo za stimulaciju govorno-jezičkog razvoja djece za vrijeme izolacije, a putem imejla omogućiti slanje neophodnih različitih materijala.

Psiholog i porodični psihoterapeut, Marija Petranić, kazala je da je stručna pomoć koju će da pruža u danima pandemije namijenjena svim porodicama sa djecom, porodicama koje imaju dijete sa smetnjama u razvoju, kao i u kojima djeca ispoljavaju promjene u ponašanju.

Pomoć je, kako je planirano, namijenjena i porodicama u kojim postoje konflikti između roditelja ili sibling i jednoroditeljskim porodicama.

Savjetodavni rad psihologa, kako je rekla Petranić, obuhvata podršku u prevazilaženju izazova samoizolacije, strukturisanje vremena sa porodicom za vrijeme samoizolacije, suočavanje sa simptomima koji se mogu javiti.

„A koji se odnose na preveliku brigu, crne misli, nesanicu, promjenu apetita, razdražljivost, napetost, napade panike, tikove, bespomoćnost, beznadežnost, samoomalovažavanje ili negiranje potrebe za bilo kakvom pomoći, probleme u pažnji i koncentraciji“, precizirala je Petranić.


Socijalni radnik u Centru, Milica Baković, kazala je da je njena pomoć i podrška namijenjena porodicama slabijeg materijalnog stanja i koje se nalaze u krizi, roditeljima –hraniteljima - usvojiteljima koji imaju teškoće u obavljanju svojih roditeljskih funkcija, kao i porodicama sa članom koji pokazuje smetnje u razvoju.

Takva stručna pomoć, navela je Baković, biće omogućena i porodicama sa konfliktima, onima u procesu razvoda braka, porodicama čiji su roditelji u novonastaloj situaciji ostali bez tekućih materijalnih primanja, djeci razvedenih roditelja, samohranim roditeljima, djeci sa smetnjama u razvoju.

“Podrška će obuhvatati pomoć za prihvatanje i adaptaciju na novonastale uslove - bolničko liječenje, samoizolaciju, pomoć u adaptaciji nakon otpusta iz bolnice, kao i kontakte sa Centrom za socijalni rad, Crvenim krstom, SOS telefonom, apotekama, Narodnom kuhinjom, Bankom hrane”, rekla je Baković.

Pomoć i podrška Telefona tog Centra, kojim rukovodi pedijatar Snježana Dašić, može se dobiti na broj 067/616 – 825, a omogućen je i viber poziv. Pozivi su mogući svakog radnog dana od 7-15 sati.