Društvo

Za širenje bolesti kazna 12 godina zatvora!

Autor mondo.me Izvor Dan

Građani koji su doputovali iz zemalja pogođenih epidemijom virusa korona i koji ne poštuju naredbu Ministarstva zdravlja o samoizolaciji zbog opasnosti od širenja ovog opasnog oboljenja, mogu biti kažnjeni i do 12 godina zatvora!

Izvor: TANJUG/AP PHOTO/ANDY WONG

Takva sankcija slijedi prema Krivičnom zakoniku Crne Gore svakom za koga se utvrdi da je odgovorni za širenje epidemije i smrt jednog ili više lica.

U Crnoj Gori je u protekle dvije sedmice sankcionisano oko trideset osoba zbog kršenja naredbi nadležnih da ostanu u samoizolaciji ili karantinu ili da obustave rad u ugostiteljskim objektima, piše Dan.

Krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti (član 287 KZCG) glasi: Ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine, prenosi podgorički dnevnik.


List navodi da su iz HRA objasnili da je Krivičnim zakonikom Crne Gore propisano da se krivično djelo prenošenje opasne zarazne bolesti procesuira prema članu 288 KZCG.

“Ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja te bolesti, kazniće se zatvorom do tri godine”, precizirali su ovaj član Zakona iz HRA

Dodaje se da Zakon o zaštiti stanovništva od širenja zaraznih bolesti u članu 73 predviđa da će se novčanom kaznom od 100 do 2.000 eura kazniti za prekršaj fizičko lice ako se za vrijeme trajanja zdravstvenog nadzora ne javlja svakodnevno Institutu, odnosno nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, radi praćenja zdravstvenog stanja suprotno članu 33 stav 1, i ako se ne pridržava naredbi ministarstvau vezi sa mjerama stavljanja u karantin suprotno članu 34 stavu 3.

Iz HRA su pojasnili da prekršajna odgovornost postoji ako osoba u periodu samoizolacije, kada je dužna da se izoluje i javlja Institutu za javno zdravlje Crne Gore, postupi suprotno ovoj zakonskoj obavezi, odnosno, ako ne postupi u skladu s naredbom Ministarstva zdravlja o odlasku u karantin.

“Apelujemo na sve kojima je izdato rješenje o samoizolaciji da poštuju naredbu i ostanu u svojim domovima da bi zaštitili i sebe i druge i izbjegli krivično-pravnu ili prekršajnu odgovornost. Odgovorno ponašanje svakog od nas pojedinačno u ovoj situaciji može spasiti mnoge živote”, poručili su iz HRA.