Društvo

U ponedjeljak preciznije o stopiranju otplate kredita

Autor mondo.me Izvor Vijesti

Građani i predstavnici privrede koji žele da stopiraju otplatu kredita do tri mjeseca, u ponedjeljak će precizno znati proceduru za prijave, a do tog dana sve banke treba da objave saopštenje sa informacijama o mejl adresi, telefonskim brojevima filijala, call centru...

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Obavještenja banaka treba da budu i na njihovim sajtovima.

CBCG i bankari su juče odobrili da klijenti, koji ne mogu elektonski da pošalju zahtjev ili u pisanoj formi, to urade i preko telefona, što je omogućeno uglavnom zbog penzionera.

Najavljeno je da je moguće zaustaviti i otplatu duga koji klijenti imaju po minusima po tekućem računu i kreditnim karticama, od kojeg im banke mjesečno naplaćuju dio.

Oni koji sada ne žele da odgode otplatu, mogu se predomisliti i to tražiti dok god traje odluka o moratorijumu na kredite.

Najavljeno je da će banke kamate za period neplaćanja rata obračunati i klijentu prebaciti na novi period otplate ostatka duga.
Svi građani u ugovoru tačno vide koliko im je kamata.

Kad se završi moratorijum, vraćaju po jednu mjesečnu ratu, u skladu sa novim, prolongiranim planom otplate koji će dobiti od banke. Saopšteno je da neće sačinjavati anekse ugovora o kreditu, čime se smanjuje potreba za fizičkim dolaskom u banku.

Iz CBCG je saopšteno da su se banke saglasile sa načinom na koji je odluka CBCG koncipirana, odnosno da se od korisnika kredita traži da se izjasne o korišćenju prava na moratorijum, “čime se utiče na očuvanje likvidne pozicije banaka, a da se pri tom korisnici kredita ne izlažu riziku od zaraze koronavirusom”. Ponovljeno je da su depoziti građana sigurni jer je likvidnost banaka milijardu eura.

Prije sastanka bankara, konsultantska firma “Fidelity” u otvorenom pismu guverneru CBCG Radoju Žugiću u kome je predložila da se promijeni odluka i da moratorijum počne automatski da se primjenjuje, a da se prijavljuju samo oni koji ne žele odlaganje rata. U Srbiji postoji slična mjera, s tim da su banke dužne da na sajtu objave ponudu za odlaganje otplate kredita, a ako dužnik tu ponudu ne odbije smatra se da je po automatizmu prihvatio i odlaganje otplate počinje.

“Najstariji sugrađani nisu u dovoljnoj mjeri digitalno pismeni da pošalju mejl finansijskoj instituciji, zbog čega će najveći broj njih poći u banku i fizički dostaviti zahtjev za odlaganje plaćanja obaveza, čime se izložiti kontaktu sa velikim brojem ljudi na putu do banke, u samoj banci i na izlasku iz banke”, upozorili su u pismu.

Nakon sastanka bankara je dodato i telefonsko prijavljivanje.
Građanima koji su juče, dan nakon što je Vlada objavila mjere za ublažavanje krize zbog uticaja koronavirusa, kontaktirali pojedine banke da se prijave za odlaganje plaćanja kredita, saopštavano je da to ne važi za sve, nego samo ugrožene i već pogođene posljedicama epidemije.