Društvo

Hakerski napadi na državne informacione sisteme ne jenjavaju

Autor mondo.,me Izvor Vikend novine

Crna Gora i daje se nalazi pod konstantnim napadom hakera, koji pokušavaju na sve načine da uđu u određene sisteme u državi, pišu Vikend novine.

Izvor: Guliver/Getty Images/iStock/Getty Images Plus/spyarm

Podgoričkom dnevniku je iz Nacionalnog tima za suzbijanje sajber incidenata (CIRT), saopšteno da je primjetan značajan porast broja napada na informacione sisteme državnih organa i pravnih lica, a naročito portal Vlade Crne Gore.

Nacionalni tim za suzbijanje sajber incidenata je tokom prošle godine zabilježio 604 incidenta. Broj napada je povećan u odnosu na 2018. godinu kada je prijavljeno 537 hakerskih napada, navode Vikend novine.

Minule godine CIRT-u je prijavljen veliki broj incidenata koji se odnose na malver uključujući maliciozne programe za ucjenu, tj. ransomware, pomoću kojih napadač kriptuje podatke na računaru i traži novac za dekripciju.

Iz CIRT-a su objasnili da je broj napada ove vrste u velikom porastu na globalnom nivou kao i da je primjetan značajan porast broja napada na informacione sisteme državnih organa i pravnih lica.

“Informatička infrastruktura državnih organa, a naročito portal Vlade Crne Gore, bili su često meta DDoS napada”, saopštili su iz CIRT-a Vikend novinama.

Tagovi