Društvo

Hrapović: Karantin u Danilovgradu ispunjava sve standarde

Autor mondo.me Izvor MINA

Objekat ReSPA u Danilovgradu ispunjava sve standarde koje propisuje Pravilnik i Svjetska zdravstvena organizacija za objekte karantinskog tipa, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović, nakon obilaska te lokacije.

Izvor: Vlada Crne Gore

Hrapović je kazao da taj objekat hotelskog tipa ima tri sprata, 54 sobe i isto toliko ležajeva sa mogućnošću proširenja kapaciteta.

“Dom zdravlja i Služba HMP su udaljene oko 2 kilometrra od objekta. Objekat na svakom spratu ima prostorije za vešeraj, kuhinju i restoran. Postoje tri ulaza i izlaza u objekat“ rekao je Hrapović, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Svaka soba ima oko deset metara kvadratnih, zaseban toalet, namještaj, internet konekciju, centralni sistem grijanja i hlađenja koji radi na principu uduvavanja vazduha u prostorije, što znači da vazduh ne cirkuliše kroz sistem.

“Objekat je pokriven kamerama čiji 24-satni nadzor može da se sprovodi sa recepcije, posjeduje i obezbjeđenje, a sa tri strane ograđen je ogradom visine 1,5 metar”, kaže se u saopštenju.



U Instituta za javno zdravlje, kako je rekao epidemilogo Igor Galić, smatraju da taj objekat ispunjava sve karakteristike karantin.

"Prije svega to su sobe za izolaciju, koja svaka posjeduje toalet i kupatilo, što bi značilo da u njemu može da se izvšri izolacija osoba”, rekao je Galić.

On je objasnio da u tom objektu ne bi bile smještene oboljele osobe, već one koje su imale sumnjivi kontakt sa mogućim potvrđenim slučajem ili laboratorijski potvrđenim slučajem obolijevanja od COVID-19 ili dolaze iz područja pogođenim virusom.

Predsjednica opštine Danilovgrad Zorica Kovačević istakla je da će lokalna samouprava pružiti svu neophodnu podršku.

„Ja sam sigurna da će sugrađani imati prilike da se uvjere da je odluka Vlade bila na mjestu, imajući u vidu da je ovo objekat kojim gazduje država Crna Gora i da je njegovo korišćenje u ovom momentu prijeko potrebno”, kazala je Kovačević.

Ona je rekla da se nada da neće niko biti u tom karantinu.

“Mi svakako moramo biti spremni i moramo poštovati odluke Vlade. Do danas nijesmo imali nijednu reakciju sugrađana, i to ukazuje na ozbiljnosti i odgovornosti svih u Crnoj Gori”, zaključila je Kovaćević.

Iz Ministarstva su podsjetili da su u cilju pravovremenog i adekvatnog reagovanja, u skladu sa zaključcima sa sastanaka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, preduzeli set mjera u cilju sprečavanja pojave infekcije izazvane koronavirusom.

Jedna od tih mjera je obezbeđivanje lokacija za karantin, za smještaj i izolaciju zdravih osoba koje su pod povećanim rizikom da su bile u kontaktu sa zaraženim osobama od koronavirusa.

Vlada Crne Gore usvojila je predloge Ministarstva, pa su objekti ReSPA u Danilovgradu i objekat Stara kasarna Zoganj u Ulcinju određene za sprovođenje mjera karantina, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.