Društvo

UNICEF poručuje građanima Crne Gor: Birajte kome vjerujete!

Autor mondo.me Izvor MINA

Građani Crne Gore treba da koriste isključivo pouzdane izvore informacija u vezi sa koronavirusom i da sve vijesti provjeravaju na zvaničnim sajtovima i društvenim mrežama zdravstvenih institucija, saopšteno je iz UNICEF-a.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Iz te organizacije su upozorili da su se na internetu pojavile lažne poruke o zaštiti od koronavirusa koje se pripisuju UNICEF-u i koje, kako su naveli, tvrde da izbjegavanje sladoleda i druge hladne hrane može da pomogne u sprečavanju nastanka te bolesti.

“To je, naravno, potpuno neistinito. Dezinformacije u doba zdravstvene krize mogu imati tragične posljedice, i zato je poruka UNICEF-a svima koji kreiraju takve neistine da prestanu”, kazali su iz te organizacije.

Kako su naveli, digitalno doba omogućava građanima direktnu komunikaciju s organizacijama poput Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije kroz poruke na društvenim mrežama.



“Pozivamo građane da, ukoliko su u nedoumici, pitaju direktno ove institucije na društvenim mrežama da li je neka informacija potekla od njih i da li je tačna, prije nego je podijele sa drugim korisnicima interneta ili građanima oflajn”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da UNICEF na svom sajtu ima stranicu koja je posvećena samo informacijama o koronavirusu i koja se redovno ažurira.

Dodaje se da UNICEF redovno objavljuje naučno zasnovane poruke o koronavirusu na svojim Fejsbuk, Tviter, Instagram i YouTube nalozima koji građanima omogućavaju i direktnu komunikaciju s UNICEF-om kroz poruke i komentare.

“Naša poruka svim građanima je - Birajmo šta gledamo, čitamo i slušamo. Birajmo kome vjerujemo. Budimo medijski pismeni, provjeravajmo i kritički analizirajmo sve medijske sadržaje prije nego ih podijelimo sa drugima. Birajmo šta objavljujemo”, kaže se u saopštenju.