Društvo

Evo koje se nove mjere uvode zbog korona virusa!

Autor mondo.me

Crna Gora će od večeras zatvoriti granične prelaze za sve strance, osim za one sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, a biće zatvoreni i svi ugostiteljski objekti, tržni centri, dječje igraonice i kladionice...

Izvor: SasaMatic

Nove privremene mjere zaštite građana Crne Gore od korona virusa su:

•zabrana ulaska strancima (osim onima sa boravkom u CG i osim za promet robe)
•obavezna samoizolacija putnika iz inostranstva
•zabrana ugostiteljsih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste
•zatvaranje disko i noćnih klubova, kafića, kafana, kafeterija, restorana, barova, dječjih igraonica, fitnes centara, kazina, kladionica i kockarnica.
•ogrančenje broja kupaca – maksimum 50 u objektu, a na pijacama i tržnicama maksimum 100

"U Crnoj Gori činimo sve da odložimo pojavu korona virus, a kada ga registrujemo da spriječimo njegovo širenje. Crna Gora s pažnjom prati i analizira iskustva drugih i traži njabolja rješenja", poručio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Kazao je da su već uvedena ograničenja i mjere su bile opravdane i da su za to dobili potvdu od građana.

Naglasio je da su sve mjere privremenog karaktera, i da važe narednih 15 dana.

On je rekao da Crna Gora ne zatvara i nikad neće zatvoriti granice za svoje građane.

"Naporotiv, posebna pažnja i briga će se usmjeriti u pravcu zbrinjavanja naših građana, studenata i djece koja su zbog situacije i drugim državama moraju vratiti svijim kućama."

Simović je dodao da će preduzeti adekvatne mjere prema svima onima koji podižu cijene i da će nadležni to istražiti.

"Molimo svakog pojedinca da poštuje preporuke, pomogne sebi i najbližima a samim tim i cijelom društvu", zaključio je Simović.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, ponovio je da Crna Gora za sada nema registrovanih slučajeva virusa.

Pročitao je nove mjere i naglasio da su obavezujućeg karaktera.

Hrapović je kazao da je situacija sa korona virusom zajednička briga cijelog svijeta.

"Sve mjere koje donosi država mogu dati rezultate samo ako svi pokažemo maksimalnu stopu lične i kolektivne odgovornosti", poručio je ministar.

Iz Instituta za javno zdravlje (IZJ) ranije su savjetovali građane da ne podliježu dezinformacijama o virusu, ali da ozbiljno shvate situaciju i prate njihove i instrukcije zdravstvenih vlasti.

"Onog trenutka kada se otkrije prvi slučaj korona virusa u Crnoj Gori, javnost će odmah biti informisana", poručili su iz IZJ.

Posjećamo, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je odluku da se od 16. marta, na najmanje 15 dana, prekine rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama, zabranilo je sva javna okupljanja u Crnoj Gori, posjete u bolnicama i zatvorima, i uplovljavanje svih kruzera i jahti.