Društvo

Hrapović u Baru: Bolnica spremna u slučaju pojave koronavirusa

Autor mondo.me Izvor MINA

Opšta bolnica u Baru, koja je određena kao regionalni centar za jug države u slučaju pojave oboljelih od koronavirusa, ima dobre kapacitete da odgovori na sve potrebe u slučaju obolijevanja od novog virusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Izvor: Ministarstvo zdravlja Crne Gore

Iz tog resora kazali su da je menadžment te bolnice podijelio hitno prijemno odeljenje na prijemno za pacijente sa respiratornim infekcijama i prijemno za sve druge pacijente.

Kako su naveli, ministar zdravlja Kenan Hrapović obišao je opštu bolnicu u Baru i uvjerio se u kapacitete te zdravstvene ustanove da odgovori na potrebe u slučaju pojave oboljelih od koronavirusa.

On je pohvalio dosadašnji rad menadžmenta te bolnice i poručio da u narednom periodu svi moraju posvećeno da rade u suočavanju sa tim izazovom.

Bolnica u Baru, kako su kazali iz Ministarstva, napravila je Akcioni plan prijema i liječenja pacijenata oboljelih od koronavirusa sa preciznim nalozima za svaku proceduru i postupanje svakog zaposlenog.

Kako je saopšteno, u toj situaciji infektivno odjeljenje imalo bi 100 kreveta, od toga 12 intenzivne njege sa šest respiratora, (još pet je u postupku nabavke) i dva aparata za hemodijalizu.

Infektivno odjeljenje bilo bi odvojeno od ostalog dijela bolnice gdje bi se sa nesmanjenom posvećenošću liječili svi drugi bolesnici.

Iz Ministarstva su naveli da bolnica u Baru, koja je određena da bude regionalni centar za jug Crne Gore u slučaju pojave oboljelih od koronavirusa, sprovodi njihove naredbe, kao i preporuke Instituta za javno zdravlje.

“Svaki pacijent koji dođe na prijemno ispuni anketu da li je boravio u zemljama gdje ima oboljelih, da li je bio u kontaktu sa oboljelima ili putnicima iz tih država i ako na bilo koje odgovori pozitivno pozova se epidemiolog i on nastavlja procedure”, navodi se u saopštenju.

Tagovi

Bar