Društvo

Zabranjena i privatna okupljanja, obustava nastave!

Autor mondo.me

Nacionalno koordinaciono tijela za zarazne bolesti donijelo rigorozne mjere povodom pandemije koronavirusa!

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti  zabranjeni su sva javna i privatna okupljanja i skupovi, a obustava nastave u obrazovnim ustanovama trajaće najmanje 15 dana!

Takođe se privremeno zabranjuje i ulazak kruzera i jahti, a Ministarstvu unutrašnjih poslova predloženo je da privremeno zatvori manje granične prelaze i granične prelaze za pogranični saobraćaj.

Zabrana su slijetanja i polijetanja u i iz Crne Gore svih vazduhoplova ka i iz Švajcarske, kao i uplovljavanje svih kruzera i jahti u luke Bar, Budva, Kotor, Porto Montenegro, Risan, Porto Novi i Zelenika do 2. aprila 2020. godine!

Zabrana su sva okupljanja stanovništva na zatvorenim i otvorenim javnim mjestima (sportski, politički, vjerski, kulturno-umjetnički, privatni i drugi skupovi uključujući i posjete licima smještenim na bolničko liječenje u zdravstvenim ustanovima, centre socijalne i dječje zaštite ili se nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Obustavlja se obrazovno-vaspitni rad u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama u trajanju od najmanje 15 dana sa početkom 16. marta 2020. godine.

Naloženo je sprovođenje mjera od strane korisnika i vlasnika, tržnih centara, velikih trgovinskih lanaca i maloprodajnih objekata, objekata za sport i rekreaciju i bazena, igraonica za djecu i sličnih objekata...

Poslodavcima je naloženo da zaposlenima omoguće obavljanje poslova i radnih zadataka od kuće, u skladu sa prirodom posla.

Takođe se poslodavcima nalaže da izvrše preraspodjelu radnog vremena jednom od roditelja, staratelju, ili usvojiocu djeteta mlađem od 11 godina, tokom perioda iz tačke 2 naredbe, u skladu sa prirodom posla.

Naloženo je zatvaranje graničnih prelaza prema BiH: Šćepan polje - Hum, na putnom pravcu Plužine - Foča, granični prelaz: Šuče - Vitina, na putnom pravcu Pljevlja - Foča; Albaniji: Grnčar - Baškim, na putnom pravcu Plav - Skadar, Hrvatskoj - Kobila - Vitina, na putnom pravcu Herceg Novi - Vitina - Dubrovnik i za pogranični saobraćaj.

Prihvaćena je i preporuka Instituta javnog zdravlja da osobama koje su na bolničkom liječenju budu zabranjene posjete. 

U Crnoj Gori još uvijek nema potvrđenih slučajeva virusa korona.