Društvo

IJZ: Kada se otkrije prvi slučaj zaraze obavijestićemo građane

Institut za javno zdravlje (IJZ) saopštio je da će onog trenutka kada se otkrije prvi slučaj koronavirusa javnost odmah biti obaviještena i apelovao na građane da se angažuju u borbi protiv virusa.

Izvor: MONDO

Iz IJZ su kazali do je to njihova dužnost i obaveza prema svakom stanovniku Crne Gore.

„Kako prema vama i vašim porodicama, tako i prema našim. Laboratorije i sve stručne službe Instituta su tu samo sa jednim ciljem – očuvanjem i unaprijeđenjem zdravlja stanovništva Crne Gore“, naveli su iz Instituta.

Prema njihovim riječima, novi koronavirus je jedna od najozbiljnijih javnozdravstvenih prijetnji sa kojom se svijet ikada susreo.

„Što prije shvatimo da je borba sa virusom udruženi napor i građana i zdravstvenog sistema, te da zahtijeva angažovanje svakog od nas, biće nam lakše i jedino tako ćemo izaći kao pobjednici“, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, nijedan zdravstveni sistem na svijetu ovu borbu ne može da iznese samostalno ma koliko bio spreman.

„Ključ uspjeha ste vi – građani Crne Gore i vaša lična odgovornost da zaštitite sebe i druge“, navodi se u saopštenju.

Upozorava se da, prema informacijama IJZ, izgleda da mnogi građani borbu protiv koronavirusa nijesu shvatili dovoljno ozbiljno.

Kako su naveli, mnogi se vode „provjerenim izvorima“, „ekskluzivom“ i raznoraznim iskrivljenim informacijama koje uporno šire i objavljuju na društvenim mrežama unoseći nemir i paniku.

„Jedan od glavnih elementa u kom možete da pomognete je informisanost. Pratite saopštenja Instituta i zdravstvenih vlasti, ne podliježite pritiscima i izmišljenim informacijama i dozvolite zdravstvenim ustanovama da rade svoj posao“, saopštili su iz IJZ.